Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Potrošnja pala 6,1 posto, krediti za 8 milijardi kuna

'30.11.2012., Karlovac - Otvorenju Super Konzuma je nazocio gradonacelnik Karlovca Damir Jelic te brojni visoki gradski duznosnici. Organizirane su brojne akcije i nagradne igre za kupce.  Photo: Kris
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
05.02.2013.
u 18:50

Izostala je blagdanska rastrošnost, prihodi i proizvodnja kao prije 10 godina

Od blagdanske rastrošnosti ostala je samo iluzija! Prva procjena službene statistike otkriva da je i u prosincu prodaja u trgovini na malo pala 6,1 posto u odnosu na godinu prije.

Istopila se dobit

Godinu iza nas pamtit ćemo i kao prvu sa znatnim padom kreditne aktivnosti banaka. Plasmani banaka su u 2012. smanjeni za osam milijardi kuna, najvećim se dijelom kapital povlačio iz tvrtki – ukupna im je razina kredita smanjena za 15 milijardi kuna, a većina novih plasmana išla je državi.

Koliko god bankari bježali od realnog sektora i privrede, njihovi ih problemi sustižu – udio loših kredita krajem rujna bio je 14,9 posto, a do kraja godine možda je dogurao i do 16 posto pa su gubici i rezervacije za gubitke istopile dobit za nepunu milijardu kuna! S preklanjske 3,78 milijarde kuna dobiti, lanjska je završila s dobiti bankarskog sektora od 2,8 milijarda kuna.

Potrošnja u maloprodaji pada deseti mjesec zaredom, od ožujka i povećanja PDV-a na 25 posto. Najveće smanjenje od 7,3 posto bilo je u travnju, a najniže u kolovozu (-3,6 posto) kada su se trošile turističke devize. Turistička potrošnja nije mogla ublažiti pad potrošnje domaćeg stanovništva. Jedina izvanredna isplata tijekom prosinca bila je isplata posljednje rate umirovljeničkog duga, ali 820 milijuna kuna umirovljeničkog duga bilo je premalo da nadoknadi izostanak božićnice u javnom i velikom dijelu privatnog sektora.

Minusi na sve strane

Četiri godine oštre krize, u kojoj se nezaposlenost povećala na 370 tisuća – a prihodi, zaposlenost i proizvodnja vratili deset godina unazad – donosi minuse na sve strane, koji se u još težem obliku prenose i u ovu godinu. Nominalno smanjenje prodaje u trgovini bilo je dva posto, a kupovnu je moć smanjila povećana inflacija koja je u prosincu dosegnula 4,7 posto.

Nastavak pada potrošnje, uz nešto blažu stopu inflacije, očekuje se i u ovoj godini jer ne postoji ništa što bi preokrenulo loše trendove. Rijetke su industrije i branše koje bilježe povećanje prihoda, osim državnog proračuna koji se cijelu prošlu godinu punio bolje od plana. S ovakvim padom potrošnje, pitanje je hoće li tako biti i 2013. godine.

>> Vlada niže neuspjehe: BDP pao 1,9, a potrošnja građana 3,5 posto

Komentara 1

CA
capto a parva
19:31 05.02.2013.

... za ovu godinu važni su samo lokalni izbori ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije