Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI DZS-A

Potrošačke cijene u ožujku rasle 1,2 posto

kupovina
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
17.04.2021.
u 20:03

Na mjesečnoj razini najviše se poskupjele odjeća i obuća, a na godišnjoj alkohol i duhanski proizvodi

Godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena rasla je drugi mjesec zaredom, objavio je DZS. Nakon rasta od 0,3% u veljači, cijene su u ožujku bile u prosjeku 1,1% više na mjesečnoj, te 1,2% na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj su razini najviše rasle cijene odjeće i obuće, za više od 10,4%, a u potrošačkoj košarici sudjeluju s 5,7%. S druge strane, rast cijena u ožujku u odnosu na veljaču ublažile su cijene dobara i usluga s padom od 0,6% te udjelom od 6,6% u potrošnji.

Na godišnjoj razini pak najviše su rasle cijene alkoholnih pića i duhana (10.3%), koji u strukturi potrošačke košarice čine 5,2%. Cijene prijevoza na godišnjoj su razini porasle 5,8%, rekreacije i kulture 1,7%, zdravlja, kao i raznih dobara i usluga 1,2%, obrazovanja za 0,6%...

Suprotno tome, hrana i bezalkoholna pića, koji u potrošačkoj košarici imaju čak 27,2% udjela, pojeftinili su 1%, odjeća 2%, a cijene pokućstva, opreme za kuću i slično 0,7%. Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, na koje odlazi 17,7% potrošnje, u ožujku se prema istom mjesecu lani nisu mijenjale.

Analitičari RBA očekuju da će rast cijena hrane u ovoj godini usporiti, dijelom pod utjecajem globalnog okruženja te normalizacijom lanaca opskrbe. Prosječna stopa inflacije u 2021. kretat će se, tvrde, oko 1%.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jojo
Jojo
09:30 19.04.2021.

Evo prilike za usklađivanje mirovina za 0,5% !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije