Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analitičari optimistični

Potražnja gura zlato prema 1400 dolara

Foto: ILYA NAYMUSHIN/REUTERS/PIXSELL
17.04.2019.
u 17:12

WGC procjenjuje da je u trezorima središnjih banaka trenutno 34.000 tona zlata

Otupljivanje oštrice monetarne politike američkih Federalnih rezervi (Fed) te rijetko viđena potražnja središnjih banaka mogla bi cijenu zlata ove godine lansirati na 1400 dolara za uncu, ocjenjuju analitičari najplemenitijeg metala. Uncom zlata jučer se trgovalo po 1286 dolara, a unazad nekoliko mjeseci cijena ne prelazi raspon 1217-1330 dolara.

Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti, ističe za CNBC Martin Huxley, analitičar u singapurskoj financijskoj tvrtki INTL FCStone.

U drugom polugodištu cijena zlata mogla bi izaći iz trenutnog raspona, a krajem godine testirati i razinu od 1400 dolara, kazao je Huxley. Prema njegovim riječima, signal Feda da ove godine neće povećavati kamatne stope potaknuo je optimistična očekivanja spram zlata. Međutim, na potražnju utječu i središnje banke koje su u posljednje vrijeme sve više zainteresirane za zlato.

Podaci Svjetskog vijeća za zlato (WGC) za kraj prošle godine pokazuju da su lani središnje banke u svijetu dokupile 651,5 tona zlata - 15 posto ukupne globalne potražnje - što je 74 posto više nego godinu ranije i najviše od 1967. WGC procjenjuje da je u trezorima središnjih banaka trenutno 34.000 tona zlata.

U kupnjama zlata posebno je prednjačila ruska središnja banka koja tako smanjuje udjel dolara u svojim rezervama.

Rusija je dokupila 274,3 tone zlata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije