Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

Potraje li kaos u Grčkoj, na hrvatskom Jadranu više gostiju?

turizam
Goran Jakuš/Pixsell
07.05.2010.
u 08:00

Nijemci su, pišu tamošnji mediji, ogorčeni na Grke jer im u međunarodnom paketu pomoći u iduće tri godine moraju dati najviše od svih zemalja EU, čak 30 posto pomoći ili 23 milijarde eura.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, poslovica je zbog koje bi hrvatski turoperatori, ugostitelji i hotelijeri uskoro mogli trljati ruke, no zasad su i te kako oprezni u izjavama očekuju li da će grčki krvavi prosvjedi ove sezone popraviti krvnu sliku hrvatskog turizma.

Nijemci nezainteresirani

Kaos u Grčkoj nesumnjivo će zadati novi udarac grčkoj ekonomiji u kojoj turizam ima značajnu ulogu. Lani je podbacio sedam posto, no sudeći po sadašnjem interesu Europljana, poglavito Nijemaca i Britanaca, koji u ukupnom broju grčkih turista od oko 15 milijuna čine jednu trećinu, teško je biti optimističan. Njemački turoperateri, naime, bilježe masovni pad zanimanja svojih građana za Grčku što će, tvrde analitičari, i u slučaju normalizacije stanja u državi teško popraviti i sve popularniji “last last minute”. Nijemci su, pišu tamošnji mediji, ogorčeni na Grke jer su trošili puno tuđeg novca, a sad im u međunarodnom paketu pomoći u iduće tri godine moraju dati najviše od svih EU zemalja, čak 30 posto pomoći ili 23 milijarde eura usprkos protivljenju njemačke javnosti i političara koji su sugerirali Grcima da počnu rasprodavati otoke. Ni Austrijanci ili Slovenci nisu ništa blagonakloniji, tako da je Grčka uz stalnu prijetnju štrajkova, problema u prijevozu..., definitivno “out”.

Turizam, ali i lekcija

Kristijan Gržetić, izvršni direktor korporativnih komunikacija Adriatica.neta kaže kako je prerano donositi ikakve procjene koje bi tržište moglo profitirati nastavi li se u Grčkoj sadašnja situacija. Prvi jači nalet na rezervacije u Adriatica.netu očekuju početkom lipnja, kada kreću i prvi letovi prema grčkim otocima, za koje uglavnom prodaju aranžmane. Trenutačno pak ne bilježe nikakva otkazivanja ranijeg bookinga. I Jako Andabak, čelnik uprave Sunce Koncerna, kaže kako je rano o tome govoriti. Turisti se u nas privlače skromnim sredstvima. Uvijek se postavlja pitanje je li moglo bolje, a cijene usluga ne mogu padati, jer hotelijeri i sada teško preživljavaju, tvrdi on.

- Nije lijepo na tuđoj nesreći graditi sreću. No, potraju li nemiri u Grčkoj, Hrvatska svakako ima adute da bude u visokom izboru. Tko će na kraju profitirati, ovisi pak o mnogo toga, a najviše o cijenama, kojima smo dosad teško mogli konkurirati Grčkoj i Turskoj, tzv. last, čak i last last minute ponudi, a usto i o katastrofama poput vulkanskih aktivnosti u Islandu. Sve to govori u prilog činjenici da će se turisti iz Europe umjesto na daleke prekomorske destinacije odlučivati za one bliže i zanimljive - kaže Ondina Šegvić, direktorica Sektora turizma HGK.

Kako bilo, ekonomski analitičar Damir Novotny, kaže kako grčki primjer Hrvatskoj ne bi trebao donijeti samo koristi od turizma, već i lekciju koju ćemo iz njezina primjera naučiti i mi i druge mediteranske zemlje. Uopće nije dobro, kaže on, da govorimo kako smo mi nešto posebno. Ekonomski problemi su nam vrlo slični i mogli bi eskalirati.

Komentara 31

LA
Laura Anny
17:00 07.05.2010.

Nemojte se prije gaza izuvati.

DO
doktorica
08:20 07.05.2010.

Neka naši ugostitelji malo snize cijene svojih usluga ,uz ljubaznost i dobru kuhinju i gosti će doći.Iz suvenirnica treba izbaciti kinesku robu i staviti naše suvenire i radove naših umjetnika i obrtnika koje će rado svaki stranac kupiti.Stranci nemaju na šta potrošiti ,a plastične figurice i kič nikoga ne zanima.

OB
-obrisani-
14:10 07.05.2010.

Di je onaj soko \"EU Janez\"?? Zar dežela mora dati grcima 400 milijuna eura??? Lijepa suma, nema što. Moglo se za nju, recimo, kupiti i korištenu eskadrilu borbenih zrakoplova ili otplatiti pola nove najmodernije eskadrile. Ovako pare odoše grcima, a odoše i talijanima koji godišnje zaokruže koji put nad Slovenijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije