Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveća investicija u povijesti kompanije

Potpisan ugovor za izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka

Potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka
INA
21.12.2019.
u 10:47

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

U Zagrebu je potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka. Vrijednost potpisanog ugovora je više od 3,3 milijarde kuna, dok cijela investicija u projekt iznosi oko 4 milijarde kuna.

Prvi je to korak ka realizaciji projekta nakon što su prošli tjedan Upravni i Nadzorni odbor Ine donijeli odluku o investiciji, uz podršku Vlade Republike Hrvatske i MOL-a kao dva najveća pojedinačna dioničara. Ugovor su potpisali Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine i Ivan Krešić, član Uprave Ine te Pierroberto Folgiero, glavni direktor kompanije KT – Kinetics Technology koja će biti glavni izvođač radova. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

"Izgradnja postrojenja jedna je od najvećih investicija u povijesti kompanije u Hrvatskoj i zato smo pomno proučili i analizirali sve pristigle ponude i detalje. Vjerujem da je kompanija KT najbolji izbor za ovaj projekt s obzirom na njihovo iskustvo u ovom području te stručno znanje kojim raspolažu. Ne sumnjam da će suradnja biti odlična te da će radovi teći po planu i postrojenje biti izgrađeno do 2023. godine", kazao je Sándor Fasimon.

"Sretni smo zbog ove važne akvizicije u Europi i to kod prestižnog klijenta poput Ine. Ova akvizicija osnažuje suradnju Ine i KT-a koja je započela 80-ih te osnažuje prisutnost KT-a u strateškoj zemlji kao što je Hrvatska", kazao je Pierroberto Folgiero.

KT - Kinetics Technology međunarodna je kompanija sa sjedištem u Italiji, specijalizirana za usluge u rafinerijskoj i petrokemijskoj industriji. Kompanija je dio Maire Tecnimont Grupe, a zahvaljujući bogatom iskustvu i stručnosti u industriji za preradu ugljikovodika i značajnim referencama u području postrojenja za obnavljanje sumpora, prerade plina, proizvodnje vodika i sintetizma, procesnih jedinica rafinerije i isporuke procesnih grijača uspješno realizira razne projekte na svjetskoj razini. KT djeluje kao dobavljač vlasničkih tehnologija i kao EPC (inženjering, nabava, izgradnja) izvođač u kemijskim i naftno-plinskim kompleksima.

S obzirom na to da je izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka kompleksan i sveobuhvatan projekt, u njegovoj provedbi će uz KT sudjelovati i velik broj specijaliziranih kompanija što uključuje i brojne podizvođače iz Hrvatske.

Iz Ine podsjećaju da je zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva. Proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz. Radovi na novom postrojenju započet će ubrzo, dok je puštanje u rad planirano za 2023.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:22 21.12.2019.

Hm, a što čemo sa područjem istoka Zagreba, koje je najzagađenije u Zagrebu, a najvjerojatnije i u Europi, druže Ćoriću? Ježić je drmnuo DIOKI, dao Salamanderu i Hernadiju milijune, OKI i NAFTAPLIN bili su izborna baza drugu Šikiću, a iza toga i njegovom potrčku Bandiću. Svi ovi neimari, i politički i ekonomski, puštali su otpadne produkte od proizvodnje stiropora, polistirena, i ostalih kemijskih gadarija, - direktno u zagrebački odvodni kanal, popularno zvan drek river, a onda direktno u Savu, gdje su uginule sve ribe, a ove koje su preživjele, - imaju tri oka i žablje krakove. Na sto metara dubine, još uvijek postoje teški metali, a grad Zagreb, čiji je to trbuh, ždere salate i poriluke i karfiole iz tog područja. To ne treba spominjati, to je negdje drugdje.

LI
lipica
13:07 21.12.2019.

Sta li o ovome misle Rijecani? Hoce li dobiti rentu, jer od turizma ce biti sve manje? A i Sisak ode dovraga? Kad ce to Plenkovic kupiti INA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije