Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Potpisan sporazum o poslovnoj suradnji između HAMAG-BICRO-a i Istarske županije

HAMAG-BICRO
Foto: PR FOTO
1/4
PR
Autor
PR članak
18.06.2015.
u 08:00

U sjedištu Istarske županije jučer je potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji između Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO-a i Istarske županije - Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Sporazum o poslovnoj suradnji potpisali su istarski župan Valter Flego i predsjednik Upravnog odbora Fonda Milan Antolović te predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Darko Liović. Ovaj Sporazum predstavlja jedinstveni model kojim se skraćuje čitava procedura dodjele kredita jer poslovne banke prestaju biti posrednici između Županije i Agencije.

Sporazumom se definira buduća suradnja na dobrobit korisnika kreditnih sredstava Istarske županije koji u ovo vrijeme otežanih uvjeta poslovanja imaju želju dodatno investirati u vlastiti posao. Poslovi koji su obuhvaćeni Sporazumom odnose se na financijske potpore projektima u poljoprivredi i njoj pratećim djelatnostima kao što su ribarstvo, akvakultura, lovstvo i lovni turizam, a posebice projekti u agroturizmu.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Darko Liović istaknuo je kako se Sporazumom poduzetnicima omogućava da jeftinije i brže dođu do izvora financiranja. Naime, Istarska županija nudit će kredite po nižoj kamatnoj stopi od one tržišne, dok će Agencija putem jamstva osigurati da se dio rizika od nenaplate kredita prebaci na državni proračun.

Pritom je g. Liović nadodao: „Suradnja s istarskim poduzetnicima u HAMAG-BICRO-u postojala je i do sada, a potpisivanjem ovog Sporazuma ona će se zasigurno dodatno intenzivirati i bit će puno lakša. Naša iskustva s istarskim poduzetnicima su uistinu pozitivna, oni su među najodgovornijima po pitanju urednog otplaćivanja kredita. HAMAG-BICRO je u protekle tri godine u Istarskoj županiji preko poslovnih banaka odobrio jamstva u vrijednosti otprilike 65 milijuna kuna, čime smo uspjeli potaknuti kreditiranje od strane poslovnih banaka u iznosu 120 milijuna kuna, što je rezultiralo s oko 230 milijuna kuna privatnih investicija u Istarskoj županiji. Na taj način otvoreno je oko 250 radnih mjesta u Istarskoj županiji.“

Prilikom potpisivanja Sporazuma, župan Flego istaknuo je kako su poljoprivreda i ribarstvo strateške odrednice Istarske županije, stoga je još prije dvadeset godina osnovan Fond koji je otada plasirao više od 150 milijuna kuna prema poduzetnicima.

„Budući da će HAMAG-BICRO sudjelovati u jamstvenom dijelu kod dodjele kredita, nakon potpisivanja Sporazuma naši će poljoprivrednici lakše ulagati u svoje djelatnosti, koje će tako postati jeftinije i konkurentnije“, izjavio je župan Flego.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda Milan Antolović zahvalio se predstavnicima HAMAG-BICRO-a što su prepoznali važnost projekata ruralnog razvoja, ribarstva i lovstva i odlučili svojim jamstvima stati iza njih. Ono što je iznimno važno, naglasio je, jest da sada možemo pratiti naše poduzetnike pri kandidiranju njihovih projekata na Strukturne fondove EU budući da se isti mogu sufinancirati do 70 % uz garancije Agencije.

Nakon potpisivanja Sporazuma, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a te predstavnici Istarske županije i Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre obišli su korisnike jamstava HAMAG-BICRO-a – pogon tvrtke ViridisFarm - AS d. o. o. uz stručno vodstvo dr. sc. Mirsada Sadikovića, savjetnika i idejnog tvorca inovativne VAM tehnologije te uljaru Benvegnu, gdje ih je ugostio vlasnik obrta u Bujama, Remiggio Benvegnu.

Želite prijaviti greške?