Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijeljeno 3 mil. kn

Poticajima će kupiti peć, tračnu pilu i srediti interijer

Bojan Križanec
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/8
13.09.2019.
u 22:45

Resorni ministar Darko Horvat najavio je mogućnost osiguravanja dodatnih sredstava te istaknuo namjeru i želju da se za svaki natječaj Ministarstva osigura dovoljno sredstava, bilo europskih ili nacionalnih

Valentino Valent iz Petrinje inženjer je telekomunikacija, a nakon godina rada u struci odlučio je pokrenuti vlastiti biznis.
Danas u svome obrtu Lončarstvo Val izrađuje glineno posuđe, razne suvenire, amfore... Valentino Valent jedan je od 71 obrtnika kojima je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo potpore za poticanje tradicijskih i umjetničkih obrta, a u tu je svrhu podijeljeno ukupno tri milijuna kuna.

Ručni rad sve se više cijeni

– Istinsko tradicijsko i umjetničko obrtništvo više je od same vještine stvaranja vrhunskih proizvoda pretežitim ručnim radom, ono odražava osobni doprinos obrtnika u stvaranju lokalnog, regionalnog pa čak i nacionalnog identiteta – kazala je pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac. Resorni ministar Darko Horvat najavio je, pak, mogućnost osiguravanja dodatnih sredstava te istaknuo namjeru i želju da se za svaki natječaj Ministarstva osigura dovoljno sredstava, bilo europskih ili nacionalnih, kako bi ono poduprlo sve projekte koji su zadovoljili postavljene kriterije.

Valentino Valent dobio je 40 tisuća kuna potpore, s kojima će, kaže, kupiti veću peć, u kojoj će nastajati njegove amfore velike i do 1,25 metara. Često restaurira amfore za muzeje, a surađuje i s vinarijom s Pelješca koja svoje vino baš u njihovim amforama uranja u more, u čijim dubinama ono leži i 700 dana.

– Ručni rad sve se više cijeni. Ljudi vole znati da je nešto jedinstveno, kvalitetno i napravljeno s pažnjom – objašnjava V. Valent.

Potporu Ministarstva dobio je i Bojan Križanec, koji u Sraćincu pokraj Varaždina popravlja žičane instrumente i proizvodi tambure, koje naručuju i mušterije iz Australije, Njemačke, Kanade, Amerike... Trenutačno sve radi sam, a zbog sve veće potražnje razmišlja i o zapošljavanju novih osoba. Pri razvoju biznisa, dodaje, svakako će mu dobro doći 50.000 kuna poticaja od Ministarstva, koje će iskoristiti za adaptaciju skladišta i kupnju tračne pile.

Potporom do novog interijera

Isti iznos dobila je zagrebačka obitelj Grubić, odnosno supružnici Mladen i Ljiljana, koji zajedno sa sinom Petrom u sklopu svoga brenda Grubić design već više od tri desetljeća izrađuju nakit od poludragog kamenja, staklenih perli, kože...

Prvu trgovinu otvorili su devedesetih godina na otoku Cresu, nakon čega su poslovanje proširili na Pag, Zagreb, Šibenik i Split.

Danas imaju šest trgovina, a potporu Ministarstva, govore, uložit će u uređenje interijera trgovine u zagrebačkoj Radićevoj ulici. Prisutni su u gotovo svim područjima hrvatske modne scene, a njihov se nakit može vidjeti u brojnim filmovima, sapunicama i emisijama gotovo svih naših vodećih televizijskih kuća. Tu su i brojne kazališne predstave, modni editorijali, glazbene suradnje...

Najponosniji su, među ostalim, na svoju dugogodišnju suradnju s pjevačicom Josipom Lisac, koja je, osim što je godinama bila veleposlanica brenda, velik izvor inspiracije ovoj kreativnoj obitelji.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije