Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

Potencijal županije u iskorištavanju prirodnih resursa i razvoju turizma

Zdenko Podolar, nije zadovoljan strukturom gospodarstva županije
Foto: Poslovni dnevnik
10.01.2014.
u 17:33

Potrebno je zalagati se za promjenu obrazovnog sustava, prilagoditi ga potrebama poduzetništva, kaže Zdenko Podolar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Vukovarske županije.

Novi pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obnovu i razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Zdenko Podolar, nije zadovoljan strukturom gospodarstva županije jer, u odnosu na ostatak zemlje, u njemu veliki udio ima primarna proizvodnja i proizvodnja s niskim stupnjem vrijednost.

Takav odnos i struktura gospodarstva dovela je, smatra on, poduzetnike u dodatno tešku situaciju, jer nemaju dovoljno posla, nisu konkurentni, što se u konačnici odražava na rezultate poslovanja, solventnost i likvidnost tih poduzetnika. Mali i srednji poduzetnici, zato izlaz vide u pokretanju novih investicijskih ciklusa i intenziviranju gospodarskih aktivnosti. Da bi se to ostvarilo, kaže Podolar, županija će i u narednom razdoblju, unutar svojih skromnih financijskih mogućnosti i strogo formalnih ograničenja, pružati financijsku, administrativnu i stručnu podršku sve sa ciljem bržeg razvoja poduzetništva u cjelini.

Problemi gospodarstva

Najčešći problemi malog i srednjeg poduzetništva u Vukovarsko-srijemskoj županiji ne odskače od generalnog problema hrvatskog gospodarstva - smanjenjena je ukupna gospodarska aktivnost, tvrtke su nekonkurentne u smislu izlaska na tržišta, nema novih investicja velikih gospodarskih subjekata i javnog sektora, a problem je i nedovoljna organiziranost i izostanak podrške državnih institucija pri izlasku na novo tržište, ukupna nelikvidnost i otežana naplata prodanih proizvoda i usluga. Boljka svih gospodarstvenika su i porezna opterećenja te visoka cijena rada, koji izravno utječu na konkurentnost, ali i siva ekonomija. No, ti problemi zasigurno nisu nerješivi, a potencijala svakako ima, posebice ako se u obzir uzme da je ova, najistočnija hrvatska županija bogata prirodnim resursima - šumama, zemljom i vodom.

Podolar smatra da je za iskorištavanje potencijala i rast malog i srednjeg poduzetništva potrebno efikasnije gospodarenje raspoloživim prirodnim resursima koji moraju biti u funkciji lokalnog razvoja, a potrebna je i bolja valorizacija geoprometnog položaja, razvoj prekogranične suradnje i u tom smislu korištenja sredstava iz fondova te čvršće povezivanje gospodarskih subjekata i obrazovnih istraživačkih institucija.Jedan od potencijala Vukovarsko-srijemske županije Podolar vidi i u razvoju kontinentalnog turizma, te poticanju proizvodnje energije iz raspoloživih obnovljivih resursa, a u tome bi moglo pomoći otvaranje razvojnih kreditnih linija kod HBOR-a i poslovnih banaka, ali i aktivnije privlačenje financijskih sredstava iz EU fondova s ciljem pokretanja novih investicija i novih proizvodnih ciklusa.

Obrazovni sustav

"Potrebno je zalagati se za i promjenu obrazovnog sustava, prilagoditi ga potrebama poduzetništva, a sustavno, uz pomoć potpornih institucija sa razine županije i države treba poticati kvalitetnije organiziranje kroz zadruge, klastere i druge modele", zaključuje Podolar. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije