Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uštede u proizvodnji

Postoji li opasnost od selidbe proizvodnje naših tvrtki u Srbiju?

\'EXPO Zaragoza -Filip Vucak  veleposlanik RH  u Madridu, sa suprugom i Zeljko Kupresak,  predsjednik Nacionalnoga   odbora  Republike Hrvatske za Expo u Zaragozi  foto Dorotea Jendric\'
Arhiva VL
27.02.2012.
u 09:20

Veleposlanik Kuprešak rekao je da se nakon ulaska Hrvatske u EU mogu očekivati i veće investicije hrvatskih tvrtki u okolne zemlje, pa i Srbiju.

Znatan bi broj hrvatskih tvrtki po ulasku Hrvatske u EU mogao svoju proizvodnju preseliti u Srbiju, istaknuo je  tu mogućnost Željko Kuprešak, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji.

Za svog nedavnog posjeta Vršcu Kuprešak je rekao da se nakon ulaska Hrvatske u EU mogu očekivati i veće investicije hrvatskih tvrtki u okolne zemlje, pa i Srbiju.

– Bitno je da su u Srbiji, konkretno u Vršcu, uvjeti vrlo povoljni. Postoje vrlo stručni i obrazovani kadrovi za pokretanje bilo koje proizvodnje, općinsko vodstvo nudi poticajne mjere kao i Vlada Srbije i ovo je pogodno tlo za investiranje u nove pogone za naše poduzetnike. Mislim da će interes hrvatskih poduzetnika za ulaganje u Srbiji po ulasku naše zemlje u Europsku uniju rasti – rekao je Kuprešak za B92 dodajući da hrvatski poduzetnici i srbijanski investitori mogu računati na plasman svojih proizvoda na tržište EU s više od 280 milijuna potrošača.

Procjene ekonomista govore da će u iduće dvije-tri godine neke hrvatske tvrtke odlučiti svoju proizvodnju preseliti u Srbiju.

Razlog su tome prije svega znatne uštede. Naime, prosječna plaća u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj iznosi više od 600 eura, a u Srbiji je upola manja. Stručnjaci su izračunali da se pri seljenju proizvodnje u Srbiju na tisuću radnika ostvaruje ušteda od četiri milijuna eura godišnje.

Komentara 4

DA
danijeluskoci
09:32 27.02.2012.

nek presele upravu

CA
campa
16:40 27.02.2012.

Pa to se najvjerojatnije odnosi na tvrtke sa sumnjivim poslova njem.Tvrtkama koje ne plačaju poreze i služe za pranje navca.Ulaskom u EU Hrvatske inspekcijske službe morati će raditi svoj posao.

OB
-obrisani-
18:05 27.02.2012.

hehehehehe samo jaden mamlaz more se odlucit na srbiju-doduse ni to nije lose, jer ce nasi decki albanci taki biti v beogradu hehehehehe-pak radi \"pozicioniranja\" dobro je kaj idu u ono kaj je ostalo od srbije hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije