Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski instrumenti

Postoje li druge mogućnosti financiranja osim kroz bespovratna sredstva?

EU fondovi
Foto: Shutterstock
VL
Autor
Valentina Wiesner
03.09.2018.
u 10:20

Neke aktivnosti nije moguće sufinancirati sredstvima EU

Bespovratna sredstva su iznosi novca koji se može dodijeliti korisnicima fondova EU te se definiraju u apsolutnim brojkama i u omjeru u odnosu na potreban doprinos korisnika.

U slučaju fondova EU radi se o bespovratnim sredstvima kojima se sufinancira i do 100 posto investicije. Neke aktivnosti nije moguće sufinancirati sredstvima EU u skladu s nacionalnim pravilima o troškovima prihvatljivim za sufinanciranje, pravilima o državnim potporama i ostalim pravilima određenim zakonodavnim okvirom EU i RH.

Prijavitelj u sklopu projekta također sufinancira dio troškova prihvatljivih aktivnosti. Postoci sufinanciranja projekata kroz fondove EU ovise od natječaja do natječaja. Minimalna i maksimalna potpora koja se može dobiti kroz pojedini natječaj definirana je u Uputama za prijavitelje.

Važno je napomenuti da se bespovratna sredstva dodjeljuju isključivo natječajem (pozivom na dostavu projektnih prijedloga) koje raspisuju nadležne institucije, a objavljuju se na stranici www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/ i internetskim stranicama resornih institucija.

Za razliku od bespovratnih sredstava, novac se korisniku može dodijeliti i putem financijskih instrumenata, odnosno programa zajmova i kredita preko kojih je moguće financiranje uz povoljnije uvjete od onih koje komercijalne banke trenutačno nude na tržištu.

Financijski instrumenti – Povlačenje novca u suradnji s razvojnim agencijama i bankama:

ZAJMOVI HRVATSKE AGENCIJE ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE (HAMAG-BICRO)

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisali su 30. lipnja 2016. Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Temeljem tog sporazuma HAMAG-BICRO provodi programe ESIF mikro i malih zajmova.

Program ESIF mikro zajmovi dijeli se na programe mikro investicijskih zajmova i mikro zajmova za obrtna sredstva te je namijenjen mikro i malim poduzetnicima. Programi mikro zajmova omogućavaju financiranje u svrhu osnivanja obrta i trgovačkih društava, modernizacije i proširenja već postojećeg poslovanja, samozapošljavanja te zadržavanja postojećih i povećanja broja novih radnih mjesta.

Iznosi mikro zajmova su od 1000 do 25.000 eura, a kamatne stope od 0,5 do 1,5 posto, a za obrtna sredstva od 1,5 do 3,5 posto. Razdoblje otplate kredita je pet godina, odnosno tri godine za obrtna sredstva, pri čemu su instrumenti osiguranja zadužnice uz vlasnika kao jamca platca.

Program ESIF malih zajmova namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima, pri čemu je iznos zajma moguć u iznosu od 25.000 do 50.000 eura. Raspon kamatnih stopa je od 0,5 do 1,5 posto, a razdoblje otplate je najviše 10 godina. Instrumenti osiguranja su zadužnice uz vlasnika kao jamca platca, a ovisno o procjeni rizika HAMAG-BICRO-a, mogu biti zatraženi i drugi instrumenti osiguranja.

Zajmovi za ruralni razvoj

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su 18. travnja 2018. Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Na raspolaganju su mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj.

Mikro zajam za ruralni razvoj namijenjen je mikro i malim poduzetnicima u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru.

Mali zajam za ruralni razvoj namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru.

Zahtjevi za zajmove za ruralni razvoj sa svom propisanom dokumentacijom počinju se zaprimati od 1. rujna 2018.

Više informacija o tim programima zajmova može se naći na web stranici www.hamagbicro.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije