Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prihodi i dobit

Poslovna 2018. godina za mnoge je rekordna!

Končar bilježi skok neto dobiti za gotovo 20 posto, a prihodi su im prošle godine dosegnuli gotovo tri milijarde kuna
Foto: Igor Šoban/Pixsell
02.03.2019.
u 15:46

Najbolje rezultate bilježe prehrambena industrija i turističke tvrtke, elektroindustrija stoji dobro, a građevinari su na dnu

Poslovna godina za nama donijela je rekordne rezultate mnogim tvrtkama, naročito u prehrambenoj industriji. Podravka i Atlantic Grupa prijavili su iskorak i u prihodima i neto dobiti koja je u slučaju Podravke skočila nevjerojatnih 13 puta.

Kraš na milijardu kuna

Kraš je imao dobru godinu. Prihodi su, istina, zabilježili blagi pad, ali zadržali su se iznad milijardu kuna. Izvoz je rastao i dosegnuo je gotovo polovicu ukupnih prihoda našeg najvećeg proizvođača čokolade. Neto dobit je oko 50 milijuna kuna, što je oko 20 posto pada u odnosu na godinu prije, ali i dalje će biti dovoljna za dobre dividende dioničarima u kompaniji u kojoj je model radničkog dioničarstva zaživio u punom smislu. Dukat ima dobit od 37 milijuna kuna na gotovo dvostruko veće prihode od Kraša. Naime, imali su oko 1,92 milijarde kuna prihoda, ali im je rast rashoda koji vezuju uz mljekarstvo pojeo dobit.

Končar bilježi skok neto dobiti za gotovo 20 posto, a prihodi su mu lani dosegnuli gotovo tri milijarde kuna. Bili su nešto niži nego godinu prije, ali u kompaniji su uspjeli supstituirati pad prihoda rezanjem troškova. Rekordne rezultate bilježe turističke tvrtke. Maistra je imala dvoznamenkasti rast, kao i Valamar, koji je četvrtu godinu zaredom postigao rast prihoda veći od 10 posto. U 2018. su imali dvije milijarde kuna prometa, a najavljuju gotovo 800 milijuna kuna ulaganja u podizanje kvalitete svoje ponude. Dobrim brojkama može se pohvaliti i ACI kojemu su prihodi narasli na 216 milijuna, a bruto dobit na rekordnih 38 milijuna kuna. Problem je u tome što i dalje imaju znatno niži prihod po vezu u marini od konkurencije.

IGH jedini u blagom plusu

Jedini koji i dalje posluju s minusima velike su kompanije u brodogradnji i graditeljstvu. Viktor Lenac izvijestio je o gubitku od 21 milijun kuna. Prihodi u tom škveru, koji često navode kao primjer uspješne privatizacije, prepolovljeni su. Iako DZS objavljuje podatke o rastu građevinskog sektora, nekadašnji divovi tog sektora u lošem su stanju. Tehnika je jedva izbjegla stečaj, ali ima gubitak od 294 milijuna kuna, Ingra je na koljenima, Viadukta više nema, a IGH bilježi minimalni plus.

Pogledajte video o uvođenju eura:

Komentara 3

DU
Deleted user
17:44 02.03.2019.

A plaće radnika ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije