Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Poslovanje budućnosti - tri vruće teme za kojima je sve veća potražnja među MBA polaznicima

WU Executive Academy
12.03.2019.
u 08:59

Znanje nema svatko: sveobuhvatne kompetencije u klasičnim područjima kao što su korporativne financije, upravljanje rizicima ili procjena tvrtke smatraju se danas higijenskim čimbenicima kako bi bili uspješni u financijskom sektoru. Onima koji se žele izdvojiti iz gomile savjetujemo specijalizaciju u prilično netipičnim područjima zanimanja izvan mainstreama, za što će u budućnosti biti sve veća potražnja.

Prof. Manfred Frühwirth, akademski direktor programa Professional MBA Finance na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy, predstavlja tri „vruće teme" o kojima trenutno osvještava svoje međunarodne MBA polaznike.

1. Islamske financije

Financijski proizvodi bez kamata? Do tada je to bila rijetkost u zapadnom svijetu. Uz sve veću potražnju muslimanskih kupaca, financijski proizvodi sukladni islamu pronašli su svoj put u financijskom svijetu. Prema šerijatskom zakonu, islamskom zakonu, zabranjeno je zanimanje - tj. zarađivanje novca putem novčanih ulaganja ili posuđivanja novca. Umjesto toga, postoje islamske obveznice, takozvani „Sukuk". Međutim, moguće je kupiti kuću uz zajam u skladu sa šerijatskim zakonom - sama banka djeluje kao kupac kuće i prodaje je kupcu, koji pak plaća banci višu cijenu u obliku rata.

Bawag P.S.K., na primjer, bila je prva austrijska banka koja je uvela račun islamske banke u 2016. godini. Banka ne zahtijeva debitne kamate, niti plaća kamatu klijentu. Umjesto toga, kupac plaća mjesečnu naknadu čiji iznos ovisi o odabranom paketu računa, uključuje karticu računa i mogućnost prekoračenja.

2. Poduzetničko financiranje

Nijedna novoosnovana tvrtka dugoročno ne može opstati bez relevantnih financijskih znanja. Poduzetničko financiranje se, stoga, bavi prednostima i manama rizičnog kapitala, pokretanjem, tj. velikim dijelom profitabilnim upravljanjem tvrtke bez vanjskih investitora i radom poslovnih anđela koji doprinose do tri puta više kapitala start-up poduzećima nego što to čine investitori. Crowdfunding / crowdfinancing je također područje koje ima sve važniju ulogu u financiranju start-up tvrtki. Pitanje pravog vremena za traženje investitora ili izlaza jednako je važno kao i optimalno planiranje stjecanja kapitala ili znanje o tome koja vrsta ulaganja je potrebna za koji stupanj razvoja. Studija koju je provela tvrtka KfW Research 2015. pokazuje da čak i ako pogledate samo prve tri godine, svaki šesti (17 posto) od otprilike 2,5 milijuna novih poduzeća u Njemačkoj nestaje s tržišta. Oni koji imaju financijsko znanje uspješniji su - samo 12 posto ne uspije. Međutim, s nedostatkom financijskih znanja, ta je brojka 21 posto.

3. Etičnost u financiranju

Računovodstvene prijevare, korupcija, trgovanje na temelju povlaštenih informacija, prijevare potrošača - korupcijski skandali posljednjih su godina uzdrmali razne korporacije. Dizelski skandal VW-a ("Diesel-Gate") povezan s navodnim zataškavanjem na upravljačkoj razini, bio je samo jedan u nizu slučajeva. Etičko ponašanje smatra se sve važnijim u investicijskoj praksi kako bi se izbjegla reputacijska i ekonomska šteta za tvrtku. Mnogi još uvijek etiku smatraju kontrastom u financijskom svijetu, gdje igra sve važniju ulogu u financijskom sektoru. Orijentacija prema maksimizaciji kratkoročne dobiti može pogodovati neetičnom ponašanju. Kada dođe do javnosti, obično je to uz visoku cijenu za tvrtke ili investitore: Kupci gube povjerenje, pada vrijednost brenda, padaju cijene dionica, troškovi kapitala rastu. Zbog toga su propisi o usklađenosti i korporativnom upravljanju nedavno implementirani u velikom opsegu, kao i okolišni, ekonomski i socijalni kriteriji poput širenja društvene odgovornosti tvrtke. Korupcija u tvrtkama, na financijskim tržištima, ali i unutar vlada, ne samo da šteti kupcima, vjerovnicima i biračima, već može i destabilizirati globalni gospodarski sustav.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije