Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čuvanje radnih mjesta

Poslodavci i sindikati traže lakše uvjete za dobivanje potpore, Vlada zasad nema namjeru mijenjati smjer

Zagreb: Ugostitelji jednosatnim prekidom rada upozoravaju na probleme zbog pandemije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
16.10.2020.
u 17:29

Kako vrijeme odmiče jasno je da državne potpore neće biti ograničene samo na ovu godinu već će se novi paketi morati pripremiti i za 2021. godinu

Desetak milijardi kuna, koliko je dosad isplaćeno poduzetnicima za čuvanje radnih mjesta, zacijelo neće biti jedini trošak državnog proračuna. I jučer su poslodavci i sindikati pritiskali na resorno ministarstvo rada da olakša uvjete za dobivanje državne potpore, te su pred ministra Josipa Aladrovića došli sa usuglašenim prijedlozima za doradu mjera. Osim ugostitelja, odnosno turističke branše, ugroženim se smatraju i prijevoznici.

Vlada zasad nema namjeru mijenjati smjer, pa tako najugroženiji sektori mogu računati na 4000 kuna potpore po zaposlenom radniku, a oni koji skraćuju radno vrijeme do 2000 kuna. Država će uvažiti zahtjeve koji se tiču administrativnih uvjeta. Sindikalac Mladen Novosel veli da će sindikati kao dosad inzistirati na tome da se novčane potpore ne odobravaju tvrtkama koje otpuštaju radnike.

Potpore za skraćenje radnog tjedna do 2000 kuna koristilo je dosad oko 600 tvrtki za 26 tisuća radnika, i to većinom u prerađivačkoj industriji, trgovini te turizmu i ugostiteljstvu. U listopadu je zasad takva potpora isplaćena za oko 9400 zaposlenih u 166 tvrtki, a HUP predlaže da se omogući korištenje potpore i za smanjenje mjesečnog fonda radnih sati preko sadašnjih 50%, npr. do 60 ili 70%, te se tom smanjenju prilagodi iznos potpore. Pojačanu potporu od 4000 kuna mjesečno prima između 60 i 70 tisuća zaposlenih, a ta se brojka zadržala i tijekom listopada za nekoliko aktivnih programa.

Državni tajnik Dragan Jelić potvrdio je da će biti određenih promjena i ‘redizajniranja mjera’, a detalji će se izbrusiti do idućeg tjedna kada bi se trebala održati i nova sjednica upravnog vijeća HZZ-a. Za korištenje mjera u posljednjem ovogodišnjem kvartalu, za mjesece listopad, studeni i prosinac, tražit će se manje dokumentacije, a ovisno o smanjenju prihoda novčane će potpore biti ‘skalirane’, kao što je predložio HUP. Primjerice, najugroženije tvrtke sada mogu dobiti 4000 kuna uz pad prihoda veći od 60 posto. Tako  će se po novome  novčane potpore, ali u manjem iznosu, od 2000 ili 3000 kuna dijeliti i za manji pad prihoda. Jednako tako HUP ističe kako je nepravedno  da sav trošak za nenošenje maske i nepridržavanje mjera od strane gostiju ide na teret ugostitelja.

Kako vrijeme odmiče jasno je da državne potpore neće biti ograničene samo na ovu godinu već će se novi paketi morati pripremiti i za 2021. godinu. Vlada je nedavno usvojila trogodišnje smjernice proračuna, ali sam prijedlog proračuna za 2021. godinu još nije krenuo u raspravu. 

VIDEO Ugostitelji su u Zagrebu sat vremena prekinuli s radom u znak prosvjeda: "Od 65,000 radnika, sigurno će 30,000 dobiti otkaz!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije