Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAŽNJA RADNIKA

Posla ima za umirovljene vozače i kuhare

Ilustracija kuhara
Foto: Pixabay
21.07.2019.
u 11:30

Potražnja za radom umirovljenika polako jenjava, traže ih u svega 50 oglasa.

Ekonomski institut Zagreb navodi da su u lipanjskim oglasima za posao pronašli samo pedesetak oglasa u kojima se traže umirovljenici, a potražnja za radom umirovljeničke populacije čini tek oko jedan posto ukupne potražnje za radnicima. Umirovljenički rad bio je najtraženiji u četirima zanimanjima: vozača, dostavljača, trgovaca i medicinskih sestara.

Vozači su se, primjerice, tražili u desetak oglasa. Sličan je bio i broj oglasa u kojima se tragalo za dostavljačima, zatim slijede trgovci i medicinske sestre koji su traženi u pet oglasa, objašnjava Marina Tkalec, analitičarka Ekonomskog instituta. Većina je oglasa s područja Zagreba i okolice, dok je tek sporadično i na Jadranu dobrodošao umirovljeni kuhar, roštilj-majstor ili radnik u praonici rublja.

Tkalec ističe da OVI indeks Ekonomskog instituta sugerira da je došlo do smanjenja potražnje za radnicima, i to oko devet posto na godišnjoj razini. Rad starosnih umirovljenika legaliziran je 2014. godine na prijedlog tadašnjeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, a od ove godine mogućnost rada uz zadržavanje mirovine prošireno je i na korisnike prijevremenih mirovina, djelatne vojne osobe te braniteljsku populaciju.

Šest od deset zaposlenih umirovljenika su muškarci, a prema djelatnostima najviše je umirovljenika u trgovini, stručnim i znanstvenim krugovima, prerađivačkoj industriji te zdravstvu. Nema podataka koliko je umirovljenika prijavljeno na samo jedan sat tjedno.

U evidenciji zaposlenih krajem svibnja bilo je 14.625 osoba starijih od 65 godina te oni čine nešto manje od jedan posto zaposlenih radnika! Skupina zaposlenih u dobi od 60 do navršenih 64 godine života broji 78 tisuća radnika, odnosno pet posto zaposlenih u zemlji te je brojnija. Hrvatska ima nizak udio zaposlenih u dobi od 55 do 64 godine, svega 42%, za razliku od EU gdje je taj udio 59%, Češke 65 ili Njemačke 71%. 

Komentara 1

DU
Deleted user
11:43 21.07.2019.

U Zapadnoj Evropi cesto susrecem osobe koje i nadalje rade, iako su stekli uvjete za penziju svih profila. U inzinjerskoj struci je to cest slucaj, jer iskustvo i znanje nije lako steci. Fakulteti daju osnovna znanja, ali praksa i daljnje usavrsavanje u 40 godina staza Vam niti jedan fakultet nece dati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije