Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porast

Posla ima na visokogradnji, usluga inženjeringa se vraća

građevina
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
21.06.2017.
u 10:28

Graditeljska aktivnost u prva tri mjeseca godine narasla je za 3,6 posto čime smo iznad prosjeka Europske unije

Narudžbe i građevinska aktivnost u Hrvatskoj rastu mjesecima, raste i broj prodanih stanova, a stručnjaci najavljuju porast cijena stanova u iduće dvije godine. Slične trendove bilježi i Europa pa se diljem Europske unije ulaže u stambeni fond i rastu aktivnosti u visokogradnji.

Specijalizirani objekti

U zastoju su veliki infrastrukturni projekti. Statistika pokazuje da je u Hrvatskoj građevinska aktivnost u prva tri mjeseca narasla za 3,6 posto, i to zbog izgradnje poslovnih i stambenih objekata. Ti trendovi pokazuju da se poslovna logika građevinskih tvrtki mora promijeniti u odnosu na pretkriznu razinu. Umjesto megaprojekata financiranih s nekoliko stotina milijuna eura javnih sredstava, aktivnost se potpuno preselila prema većoj količini specijaliziranih projekata. Velike građevinske tvrtke u Hrvatskoj teško su se suočile s novim trendovima pa su većinom završile u predstečajnim nagodbama što je i razlog da je graditeljska djelatnost u Hrvatskoj i dalje 38 posto ispod pretkrizne, ali i rekordne 2008.

Analitičar Damir Novotny ističe da su se na scenu vratile inženjering tvrtke, odnosno tvrtke koje za projekte ugovaraju podizvođače radova i da za tom vrstom usluge potražnja raste, a i u području gradnje specijaliziranih objekata.
– Tu su energetski projekti u području obnovljivih izvora energije, gradnja pametnih kuća i rezidencijalnih objekata visoke kvalitete te, naravno, hotelskih resorta koji uključuju mnoge sadržaje uz osnovni hotel – objašnjava Novotny. Upozorava da je većina domaćih tvrtki nespremna za takvu transformaciju. Proizvodnja u građevinskom sektoru u EU porasla je u travnju 2,7 posto, a među zemljama najveći je rast građevinske proizvodnje u travnju zabilježila Slovenija, za 27,5 posto, te Mađarska, za 22 posto, i Švedska, za 19,8 posto.

IGH osjeća oporavak

Oporavak na domaćem građevinskom tržištu apsolutno se osjeti, kaže nam Oliver Kumrić, član uprave Instituta IGH. Uz sektor turizma, dodaje, osjeti se i u vodno-komunalnom gospodarstvu te željeznicama, gdje su, nakon dugog niza godina priprema, konačno krenuli u realizaciju kapitalni projekti financirani u najvećem dijelu iz Kohezijskog fonda EU i CEF-a.

– Mi kao tvrtka, da bismo disperzirali taj rizik i osigurali stabilan rast, snažno smo se orijentirali na inozemna tržišta, gdje trenutačno ostvarujemo više od 30 posto prihoda, a plan je doseći 50% do 2020. – zaključuje Kumrić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije