Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Poruka mladima: „Ostanite u Hrvatskoj, tržište IT-a nudi puno prilika“

YouthSpark
Foto: Promo
1/8
PR
Autor
PR članak
07.06.2017.
u 09:23

Više od 80 učenika srednjih škola iz Siska, Petrinje i Topuskog sudjelovalo je na predavanjima IT stručnjaka, menadžera i mladih poduzetnika; Učenici su se upoznali s tehnologijom, prilikama koje pruža karijera u IT-u te su imali priliku čuti o iskustvima mladih o pokretanju vlastitog posla

U organizaciji kompanije Microsoft Hrvatska, udruge Programerko te Veleučilišta Baltazar u prostorijama Veleučilišta Baltazar u Zagrebu u petak se održao YouthSpark Live, cjelodnevni program namijenjen edukaciji učenika završnih razreda srednjih škola o važnosti IT tehnologija. Na događaju kojem je potporu dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Agencija za odgoj i obrazovanje te CARNet, sudjelovalo je ukupno 80 učenika srednjih škola iz Siska, Petrinje i Topuskog koji su slušali predavanja o važnosti tehnologije,dobili vrijedne savjete od IT stručnjaka vezano uz budući posao te sudjelovali na nekoliko radionica.

Na početku događanja, naglašeno je kako je cilj mlade podučiti računarstvu, trendovima u tehnologiji i kreiranju vlastitih poduzetničkih projekata s obzirom na to da je znanje najveće blago i zalog sigurnije budućnosti. „Pristupajući programu YouthSpark Live vi danas postajete dio globalne zajednice koju čini više od 300 milijuna mladih širom svijeta. Kako i samo ime programa kaže cilj je pobuditi „iskru“ kako biste u budućnosti odabrali karijeru u IT-u te iskoristili prilike koje vam se pružaju. Prvi korak je zainteresirati se za tehnologiju i mogućnosti koje pruža, a onda će se sve samo posložiti», rekla je direktorica Microsofta Hrvatska i BiH Lejla Zukić-Krivdić. Tijekom uvodnog predavanja „Budućnost u ICT-u,“ Tomislav Tipurić, Tehnološki strateg za partnere u Microsoftu, poručio je srednjoškolcima da ne razmišljaju o tome što žele studirati već što žele raditi. „Današnji mladi ljudi u stalnom su procesu učenja te bi trebali biti i u stalnom razmišljanju o svome budućem zanimanju, jer se i ono mijenja uslijed stalnih promjena društva oko nas. U budućnosti će biti važna zanimanja vezana uz stvaranje softvera, bilo u smislu pisanja mobilnih i web aplikacija, ili pak stvaranja i održavanja velikih sustava. Na to se nadovezuju novi' analitičari, koje nazivamo 'podatkovnim znanstvenicima' koji će u šumi podataka tražiti vrijednost za kompaniju odnosno za krajnjeg korisnika”, naglasio je Tipurić.

Foto: Promo

Anida Jusufović koja vodi sektor edukacija u Microsoftu Hrvatska i BiH predstavila je brojne vrijedne digitalne resurse i programe za edukaciju mladih koji su im dostupni online ili putem prijave. „ Moramo poduzeti aktivnosti kako bismo smanjili jaz između broja mladih koji se školuju za IT zanimanja i potreba tržišta. Kroz YouthSpark program mladi mogu dobiti kvalitetno i efikasno obrazovanje koje će im pomoći pri lakšem zapošljavanju“, rekla je A. Jusufović. Ivan Šoštarko, Voditelj razvoja softvera u tvrtki mStart i Ivan Pranjić, konzultant u Microsoftu podijelili su s publikom svoja nedavna iskustva pohađanja ovih programa. Šoštarko je ubrzo nakon završetka MSP programa u Microsoftu dobio posao i napredovao do pozicije voditelja, a Pranjić je već nakon šest mjeseci dobio priliku raditi u Microsoftu kao konzultant za moderne aplikacije za područje Europe, Bliskog istoka i Afrike. „Iako ovaj posao pruža velike mogućnosti rada širom svijeta kao i iznadprosječna primanja, moja je poruka da ostanete u Hrvatskoj jer na domaćem softverskom tržištu ima puno prilika koje treba iskoristiti“, rekao je Pranjić.

Foto: Promo

S obzirom na to da je jedan dio mladih zainteresiran za razvoj vlastitih projekata, mladi koji su sudjelovali na Imagine Cupu, najvećem tehnološkom studentskom natjecanju na svijetu, predstavili su svoje ideje. Matija Srbić, član tima Juvo, koji je prošle godine pobijedio u Hrvatskoj i plasirao se na svjetsko finale objasnio je kako dalje razvijaju prototip proizvoda koji će pomoću senzora roditeljima dojavljivati kretanje male djece u kućanstvu, odnosno alarmirati ih u slučaju opasnosti. Koncept je u godinu dana promijenjen nekoliko puta, a nakon što dovrše prototip, sljedeće godine namjeravaju krenuti u crowdsourcing. S druge strane Juraj Hlevnjak srednjoškolackoji je razvio CroImagine,video analizu za praćenje broja putnika koja omogućuje putnicima kvalitetniji odabir ruta, objasnio je kako je razvoj aplikacije jedan dio priče, a marketiranje i traženje investitora jednako složen i zahtjevan dio koji se itekako mora uzeti u obzir. Nakon njih predstavljen je start up Vibby koji je već doživio popularnost van granica Hrvatske. Matej Šerbec jedan od autora ideje i pokretač tvrtke koja mijenja način na koji gledamo i dijelimo video sadržaje na Youtube kanalu, objasnio je koliko mu je za karijeru značilo odrađivanje praksi u Ericssonu, Appleu i Microsoftu te kako i zašto je odlučio pokrenuti svoj startup. Također, prenio je mladima informacije što bi napravio s današnjim znanjem da se vrati u srednjoškolske dane kako bi bio što uspješniji pri pronalasku posla ili otvaranja svoje firme.

Mladi iz Siska, Petrinje i Topuskog su sudjelovali i na dvije radionice. Na radionici o robotici - STEMI Hexapod - pokazano je kako radi šesteronožni robot hodač kojim se upravlja pametnim telefonom te ispričana ideja STEMI-ja - učenje stvaranjem dok su na radionici Office 365 predstavljene najvažnije funkcionalnosti ovog programskog rješenja, kao što su pohranjivanje u OneDriveu, dijeljene datoteka i sadržaja, istovremeni rad u dokumentima te rad u timovima, koje svakodnevne aktivnosti mogu učiniti jednostavnijima i efikasnijima.

Foto: Promo

Jedno od zanimljivijih događanja dana bio je okrugli stol Mladi i IT gdje su sudionici mogli vidjeti kako sustav obrazovanja i prilike sagledavaju njihovi vršnjaci – Fran Zekan iz V. Gimnazije iz Zagreba koji već sa 16 godina vodi u školi radionice o programiranju za osnovnoškolce te Petra Vujević iz STEMI-ja koja je nakon što je dobila posao u SAD-u podijelila kako se pripremiti za intervjue u velikim tvrtkama poput Microsofta ili Googlea. Iskusni stručnjaci poput Vedrane Miholić, direktorice prodaje u tvrtki CROZ govorili su o dobrim i lošim stranama našeg obrazovnog sustava te vještinama koje su najvažnije za poslove budućnosti dok je Igor Pavleković iz Microsofta tijekom svojeg predavanja objasnio vrijednost i važnost Microsoftovih tehnologija Hololens i napredne analitike te prikazao kako bi budućnost koja će biti još više prožeta tehnologijom mogla izgledati za koju godinu.

Želite prijaviti greške?