Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo Ministarstvu financija

Zaustavite kažnjavanje malih poduzetnika zbog krive brojke

Ministar financija Zdravko Marić– 
udjel javnog duga u BDP-u pada
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
06.12.2017.
u 08:12

U zadnjih nekoliko tjedana od poduzetnika svakodnevno stižu informacije o kažnjavanju pri nadzoru fiskalizacije

U zadnjih nekoliko tjedana svakodnevno dobivamo od poduzetnika informacije o astronomskom kažnjavanju pri nadzoru fiskalizacije i to zbog krive oznake poslovnog prostora. Kazne su u rasponu od 8000 kn do čak 35.000 kn! – piše to u priopćenju Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske.

Banalne greške

– Riječ je o tome da je, primjerice, u kasi oznaka prostora P1, a prijavljeno u PU p1. Riječ je o velikom i malom slovu, ili P1 i P01. Smatramo da zbog takvih banalnih greški uopće ne bi trebalo kažnjavati, već upozoravati poduzetnike, a da je prijava poslovnih prostora napravljena putem softvera (kao što je to bilo prije) umjesto da to rade u pravilu računovođe, razlika u prijavi u PU i kasi uopće ne bi bila moguća.

Upozoravali smo Poreznu upravu i prije da će doći do ovakvih problema i da prijava kroz e-poreznu nije dobro rješenje – nastavlja se u priopćenju i dodaje da mnogi mali poduzetnici neće moći nastaviti poslovanje nakon ovako visokih kazni, a radnici će završiti na naknadama Zavoda za zapošljavanje na teret države. Pitaju se, je li to u interesu države? S druge strane, čitajući po portalima što se događa malim poduzetnicima, mnogi otvaraju tvrtke izvan RH i plaćaju poreze drugim državama umjesto ovdje.

Želimo partnerski odnos

– Molimo vas da zaustavite ovakvo neprimjereno kažnjavanje zbog jednog slova ili brojke gdje nema nikakve štete za državni proračun! Želimo partnerski odnos između poduzetnika i Porezne uprave, mi kao računovođe i provoditelji propisa želimo ukazati na nelogičnosti s kojima se susrećemo, dati prijedloge i moguća rješenja. Samo tražimo da nas se sasluša i ondje gdje vidite da stvarno nema smisla ono što se događa (kao gore navedeni primjeri) da se žurno postupa. E-mailove sličnog sadržaja slali smo MFIN-u 10. studenog i 20. studenog 2017., no do danas nismo dobili nikakav odgovor – završava se priopćenje IPRH-a.     

Ministar financija Zdravko Marić– 
udjel javnog duga u BDP-u pada
1/5

Komentara 8

SI
siskic
09:53 06.12.2017.

porezna uprava umislila da je bogovska vlast. prijavljujte firme u sloveniji bih i srbiji. pa za takve pogreške nek kažnjavaju svoju mamicu.....

DU
Deleted user
13:37 06.12.2017.

Otvoriš jednostavni d.o.o. za 700 kn i čim ti pomisle napisati kaznu, odmah daš ostavku na mjesto direktora i čistiš žiro račun pa nek si kažnjavaju mamicu, a ti za to vrijeme otvaraš novu firmu (naravno da nije u sustavu PDV prvu godinu)... Ako je ikako moguće zbog tipa posla, otvoriš firmu u Sloveniji ili drugdje u EU jer su manji porezi... Od obrta bježi kao od kuge i kolere, to otvaraju samo potpuni idioti... Prije otvaranja tvrtke svu imovinu daruj rodbini ili se pobrini da je bar pod hipotekom. Radi na granici rentabilnosti, posuđuj lovu tvrtki za obrtna sredstva i nikad nemaj više novca na računu nego što je nužno, jer lopovi idu u harač kad namirišu lovu kao muhe na gov*o. To su preduvjeti za bilo kakvo bavljenje malim poduzetništvom u RH... Veliki pak mogu radit što hoće, jer ne bi bili veliki da nemaju političke i veze u poreznoj upravi i oni probleme lako rješavaju mitom i korupcijom... Dobro došli u hrvatski kvazikapitalizam...

DO
Dolinski
10:25 06.12.2017.

Ovime porezna politika indirektno potiče iseljavanje tvrtki, a drugom praksom izravno potiče i iseljavanje cijelih obitelji, naime ako naš čovjek ode radit u njemačku, a obitelj ostavi ovdje, onda se i dalje smatra poreznim rezidentom (jer je obitelj ovdje), pa cesto mora nadoplatiti porez u hrvatskoj, tek kada iseli cijelu obitelj, onda mu tek priznaju da više nije rezident i ne mora ništa više plaćati našoj poreznoj - dakle potiču te da povučeš za sobom cijelu obitelj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije