Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZS:

Porast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija

DRvna industrija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
20.05.2019.
u 07:53

Prema županijama, porast zaposlenih bilježi se u svim županijama, i to od 0,2 posto u Zagrebačkoj županiji do 3,6 u Ličko-senjskoj.

U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka bilo 183.356 zaposlenih, što je za 1,4 posto ili 2.498 zaposlenih više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

U obrtu je krajem ožujka bilo 163.830 zaposlenih, što je 1,4 posto ili 2.293 više nego u veljači. Broj zaposlenih u djelatnostima slobodnih profesija je povećan za 205 osoba, na njih 19.526.

Statistika pokazuje i da je broj zaposlenih porastao u 17 područja djelatnosti, i to od 0,5 posto u rudarstvu i vađenju, prerađivačkoj industriji te financijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, do 3,4 posto u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.  

Video - Plaće radnika u najvećim trgovačkim lancima

 

Tako je, primjerice, u djelatnosti prerađivačke industrije krajem ožujka bilo 26.428 zaposlenih, odnosno 0,5 posto više nego mjesec ranije, kao i u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja gdje je bio 1.041 zaposlen.   

 Isto tako, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem ožujka bilo je 24.382 zaposlenih, 3,4 posto više nego u veljači, a u administrativnim i uslužnim djelatnostima, koje imaju isto povećanje postotka broja zaposlenih, njih 4.626.  

Pad broja zaposlenih zabilježen je u dva područja djelatnosti, i to od 0,6 posto u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi do 1,4 posto u djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe, gdje su krajem ožujka bile zaposlene 2.033 osobe.

S druge strane, u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi krajem istog mjeseca bilo je zaposleno 12.009 djelatnika, 71 manje nego prethodnog mjeseca.   

Prema županijama, porast zaposlenih bilježi se u svim županijama, i to od 0,2 posto u Zagrebačkoj županiji do 3,6 u Ličko-senjskoj.  

Komentara 1

TH
than
16:54 20.05.2019.

Mizerija od rasta. Daleko ih više zbriše iz države. Uostalom, zašto se ne uspoređuje s istim mjesecom prošle godine. Ti podaci bi bili daleko više relevantni. Kao što vidimo najveći rast je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanjaa hrane što je i očekivano kako se ljeto bliži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije