Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Popularnost brzih online zajmova i porast zanimanja za njih

Online zajmovi
Foto: Promo
28.09.2020.
u 09:37

Posuđivanje novca putem interneta u posljednjih je dvadesetak godina postalo vrlo popularan oblik brzog i jednostavnog dolaska do manjih iznosa novca u razvijenim zemljama poput SAD-a, Australije, Novog Zelanda te državama članicama EU, kao i Velikoj Britaniji. Pitamo se što je utjecalo na takvu popularnost i koliko su takvom načinu posuđivanja skloni Hrvati? Ima li razlike u ponudi stranih zemalja i u onome što možemo pronaći na našem tržištu?

Kada bismo ukratko željeli objasniti fenomen sve veće popularnosti brzih online mikrokredita (zajmova, pozajmica, payday loans) u posljednjih par desetljeća, rekli bismo da se on sastoji od nekoliko faktora. Jedan od njih usko je povezan s pojavom pametnih telefona i sve većom digitalizacijom društva.

Ponuda brzih online zajmova povezana je s brzim i jednostavnim dolaskom do manjih iznosa novca onda kada trebamo premostiti neplanirane, iznenadne kratkoročne nelikvidnosti. Dakle, primarna namjena ovih internetskih zajmova je rješavanje manjih financijskih izazova u periodima financijske nelikvidnosti, a ne rješavanje dugoročnih financijskih problema.

Važno je napomenuti kako je u Hrvatskoj ovaj brz internetski način dolaska do novca prisutan u posljednjih sedam godina, ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine. S obzirom na popularnost korištenja online zajmova, neka od najvećih tržišta su SAD i UK, a u EU Francuska, Italija, Španjolska, Poljska, Češka, Grčka, Belgija, Austrija, Nizozemska te ostale članice EU-a koje ih, kao i naša zemlja, također brzo prihvaćaju.

Privlačnost online zajmova

Privlačnost ovakvog načina dolaska do novca u manjim iznosima od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća kuna (ili eura u EU) može se objasniti kroz nekoliko osnovnih parametara:

  • sve transakcije vezane uz online brze pozajmice odvijaju se putem pametnih telefona, računala ili tableta. Procesi su jednostavni i lako razumljivi, upute korištenja su jasno prikazane na internetskim stranicama kvalitetnih pružatelja ovakvih usluga
  • jednostavnost i brzina procesa
  • željenu pozajmicu možemo zatražiti 24/7
  • isplata novca slijedi odmah nakon odobrenja zahtjeva
  • profesionalan i legitiman način poslovanja koji prati trenutne potrebe tržišta
  • postojanje financijskih institucija koje nude zajmove u skladu sa svim zakonskim regulativama, kako EU, tako i zemalja u kojima posluju

Pojava pametnih telefona i digitalizacija društva

Danas u rukama više ne držimo „telefon“, već cijelo malo računalo! U svojim rukama 24 sata na dan imamo mogućnost, pomoću svog pametnog telefona, proučiti baš sve što zaželimo, pa tako i ponude nebankarskih institucija koje nude online pozajmice.

U Hrvatskoj također postoje specijalizirane internetske stranice koje nabrajaju i analiziraju sve takve ponude na jednom mjestu, uspoređujući ih i prikazujući ocjene korisnika. Što se tiče domaće ponude pozajmica putem interneta, razlike su u nijansama.  

Upravo je zato osnova kvalitetne ponude zajmodavca odmah uočljiv „filter“, odnosno izračun pristojbe prema unosu željenog iznosa novca i planiranog roka povratka. Dakle, na korisnicima je procjena koliko im novca treba, na koje razdoblje, a svi troškovi obrade tog zahtjeva odmah su vidljivi, nema skrivenih troškova.

Uvidom u ponudu Velike Britanije, uočljivo je kako im se pristojbe razlikuju ovisno radi li se, recimo, o pozajmici za kupnju automobila ili za studentski zajam. Ponekad im je jedini način komunikacije putem e-maila ili kontakt obrasca. Ponuda koju imamo u Hrvatskoj ne traži nikakvo navođenje razloga za koji pozajmicu tražimo te nudi i telefonski kontakt broj koji možemo nazvati i saznati sve što nas zanima.

Jedna od velikih prednosti ovakvih internetskih pozajmica je svakako činjenica da nije potrebno objašnjavati razloge zašto trebamo novac. Za ostvarivanje pozajmice u RH ključno je samo da osoba ima neblokiran račun, redovita mjesečna primanja i da je punoljetna.

Novac na računu za 15 minuta?

Moguće je da korisnike na našem tržištu čini skeptičnima to da oglasi zvuče previše optimistično jer ističu kako do novca možemo doći u roku 15 minuta. No, kako je internet brz medij, a ovakve pozajmice se ističu kao „brz dolazak do hitno potrebnog novca“, istina je da se sve zaista odvija u roku od par minuta do jednog dana.

Uz nešto potrebne dokumentacije koja se dostavlja online, ukoliko zahtjev za zajam pošaljemo u prijepodnevnim satima radnoga dana te ako ispunjavamo nekoliko osnovnih uvjeta, uistinu je moguće da nam se zahtjev i odobri taj isti dan.

Po odobrenju zahtjeva riječ je o minutama ili satima kada će novac uistinu biti vidljiv na našem računu (ovisno o banci u kojoj imamo otvoren tekući račun).

Brz ritam života traži brza rješenja! Stoga ne čudi da je, poput online trgovine koja doživljava svoj svakodnevan rapidan rast, logičan i porast zanimanja građana RH za model posuđivanja novca putem interneta po uzoru na ostale zemlje EU i svijeta.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije