Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BDP u 2019. 2,9 posto

Pomanjkanje radnika može ugroziti cijelo gospodarstvo

Trgovina
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
20.09.2018.
u 11:17

Glavni generator rasta ostaje potrošnja kućanstva uz očekivanu stopu porasta od 3,8 posto u ovoj i usporavanje na 3,1 posto u idućoj godini

Nedostatak radne snage u nekim zanimanjima ne samo da stvara pritisak na povećanje plaća nego može dovesti i do ugrožavanja rasta pojedinih sektora pa i čitavog gospodarstva, upozoravaju analitičari Ekonomskog instituta u najnovijem izdanju ekonomskih prognoza Croatian Economic Outlook koje je uredila Iva Tomić.

Ekonomisti kažu da je ostvarenje dugoročnih stopa rasta u okruženju bez ili s niskim rastom zaposlenosti malo vjerojatno, posebno u gospodarstvu temeljenom na uslugama. Ipak, očekuju daljnje snižavanje stope nezaposlenosti na 9,9 posto u 2018. i 8,8 posto u 2019. U ovoj godini očekuju rast BDP-a od tri posto i njegovo blago usporavanje na 2,9 posto u 2019. Inducirat će ga snažna domaća potražnja, a negativan će utjecaj imati neto vanjska trgovina. Od tri posto ovogodišnjeg rasta 4,3 postotna boda odnose se na domaću potražnju, dok vanjska trgovina ima negativan doprinos od 1,3 postotna boda.

Usporavanje rasta izvoza anulirat će, smatraju, daljnji rast raspoloživog dohotka, uz umjerenu inflaciju i povećanje potrošačkog optimizma te i dalje niske kamatne stope. Dogodine će i osobna i državna potrošnja usporiti na 3,8 postotnih bodova, a neto vanjska trgovina donijet će minus od 0,9 postotnih bodova unatoč nešto snažnijem rastu izvoza. Prognoziraju i da će potrošnja kućanstava rasti 3,8 posto u 2018. te usporiti na 3,1 posto u 2019. Pozitivan efekt imat će i očekivano bolje povlačenje novca iz EU fondova i rast državne potrošnje od 2,6 posto u 2018.

Dogodine se zbog najavljenog smanjenja poreznih stopa očekuje usporavanje rasta državne potrošnje na dva posto. Potencijalni rizici za javne financije su troškovi restrukturiranja brodogradilišta Uljanik i Petrokemije, moguće tužbe vezane uz Agrokor, dugovi u zdravstvu... 

Komentara 2

Avatar Moodleen
Moodleen
14:05 20.09.2018.

Nema radnika? Dajte adekvatne plaće i biti će ih. Malo manje nek firme financiraju političare i njihove stranke.

BM
branko.mihalic1
15:37 20.09.2018.

da se smanje davanja državi i povećaju min. place bar na 4500 kn i svake godine kod za 500 kn da naraste na 1000 eura minimalac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije