Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liberalizacija platnog prometa

Polovica bankara živi u strahu od IT divova

IT sektor
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
22.06.2018.
u 15:43

Svaki drugi hrvatski bankar smatra da će ih Apple, Facebook i Google stajati tržišnog udjela i prihoda u idućih pet godina

Čak 53 posto bankara u Hrvatskoj tvrdi da se ne mogu nositi s Amazonom, Appleom, Facebookom, Googleom te fintech startupima, od kojih se očekuje da će im u idućih pet godina izravno konkurirati na hrvatskom tržištu. Rezultat je to istraživanja britanskog LM Researcha za norveški fintech startup Auku, koji je jučer proširila poslovanje na Hrvatsku.

Daniel Döderlein, osnivač i direktor Auke, kaže da su se skandinavske banke, kao i servisi poput AliPaya u Kini pokazali iznimno uspješnima zahvaljujući mobilnom bankarstvu.

– S obzirom na sve preduvjete koji su u Hrvatskoj uspostavljeni, vrlo je izgledno da će sustavi mobilnih plaćanja biti vrlo uspješni, a trenutačno ne postoji dominantan sustav mobilnog plaćanja na hrvatskom tržištu – kaže Döderlein.

Dodaje da je to djelom tako što sustavi poput Apple Paya i Google Paya u Hrvatskoj još nisu dostupni.

Unatoč tome, Auka, koja nudi niz različitih usluga platnog prometa, na hrvatskom tržištu ima znatnu konkurenciju. Već dugo u Hrvatskoj je američki PayPal, a odnedavno i finski Instantor. No, u poslove s plaćanjem u digitaliji ušli su i veliki lokalni igrači poput PBZ-a s vlastitim rješenjima, Zaba odnedavno surađuje s hrvatskim fintech startupom AgentCASH-om, Erste banka koja ima svoj digitalni wallet, Addiko koji je ponudio i bankarstvo preko Vibera.

Tu su i samostalni igrači poput Aircasha, Abita, Trilixa, Infobipa, Bitkonana, Ostendo Consultinga i eKupi iz M SAN grupacije, zatim myPOS-a te pružatelji specijaliziranih tehnologija poput Infinuma i Microblinka pa sve do tvrtki koje nude e-račune, među inima, HT-a i Fine.

U Auki smatraju da nisko pouzdanje domaćih bankara u vlastitu mogućnost nošenja s fintech konkurencijom (u Hrvatskoj 18 posto, u EU 25 posto) ukazuje da se nisu spremni uhvatiti u koštac s tim pitanjem.

To je problem, upozoravaju, jer će banke u EU biti regulatorno zaštićene od primjene PSD2 direktive samo do rujna 2019.

– Banke koje su uvele uspješne sustave mobilnog plaćanja u početku su bile vrlo hrabre, ali to je rezultiralo uspjehom – zaključuje Daniel Döderlein, osnivač i direktor Auke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije