Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije više drugi čovjek Sberbanka

Poletajevu dali ulogu specijalca za rješavanje krize Agrokora

Potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletaev
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
15.06.2018.
u 08:32

Maksim Poletajev sada je imenovan na poziciju posebnog savjetnika predsjednika uprave Sberbanka Hermana Grefa

Maksim Poletajev, dosadašnji drugi čovjek ruskog Sberbanka, najvećeg vjerovnika u Agrokoru, od jučer više nije drugi čovjek banke, već je imenovan za savjetnika predsjednika uprave Hermana Grefa s posebnim fokusom na Agrokor. Dio izvora interpretira ove promjene kao dokaz nezadovoljstva vodstva banke pozicijom koju Sberbank ima u Agrokoru, dok dio fokusiranje Poletajeva na Agrokor vidi kao potvrdu koliko je Rusima ta investicija bitna.

Dug novog Agrokora

U službenom priopćenju iz banke stoji da “Poletajev prestaje obavljati svoju trenutačnu funkciju temeljem osobnog zahtjeva i želje za promjenom u svojim dužnostima i zaduženjima” te se ističe da će na novoj funkciji “prije svega nadzirati rješavanje situacije u Agrokoru”.

– Kroz ovu promjenu gospodin Poletajev bit će u stanju sasvim se usredotočiti na nagodbu u Agrokoru i njezinu provedbu te će imati sva potrebna ovlaštenja za obavljanje ove zahtjevne zadaće. Gospodin Poletajev dosad je igrao ključnu ulogu u procesu postizanja nagodbe u Agrokoru, a očekuje se da će njegova nova uloga u banci koja podrazumijeva odgovornost i fokusiranje na iznalaženje rješenja biti od koristi za proces izrade i provedbe nagodbe u koncernu – poručili su iz Sberbanka.

Može se čuti da će Poletajev od sada biti puno češće u Hrvatskoj te da će se Agrokorom baviti do sitnih detalja, a u koncernu kažu da se ništa u timu ne mijenja, već da Sergej Volk i dalje ostaje član privremenog vjerovničkog vijeća. S obzirom na to da je sada u ulozi svojevrsnog ruskog specijalca za krizu u Agrokoru, poruke koje je Poletajev poslao američkim fondovima o tome da ne pristaje na “nerealne kamate” koje su tražili za prolongiranje roll-up aranžmana još su teže. U međuvremenu tijekom pregovora kamate su se spustile prema razini od 10 do 13 posto, ali Rusi ne pristaju dati preveliki prostor za zaradu na kreditu kojim je dio vjerovnika dodatno osigurao svoje tražbine, a u kojem sami nisu sudjelovali. Upozorili su da bi takve kamate ugušile Agrokor i uništile mu priliku za razvoj i restrukturiranje pa bi u tom kontekstu nagodba bila nebitna jer ne bi mogla osigurati preživljavanje kompanije. Naime, banke ni ostali financijski vjerovnici nisu naplatili ni kunu duga tijekom procesa izvanredne uprave, a oni vjerovnici koji nisu sudjelovali ni u roll-up aranžmanu naplatit će se isključivo kroz stjecanje udjela u novom Agrokoru. Ti im udjeli malo znače ako će i novi koncern biti prezadužen. Sad je poznato da mora vratiti više od 1,6 milijardi eura za roll-up kredit i isplatu razlučnih vjerovnika, a tu su i obveze za posebne dogovore s dijelom aktera poput dobavljača, Agram Investa...

Konzultanti su procijenili EBITDA u idućim godinama na oko 400 milijuna eura pa je jasno da kamate i do 130 milijuna eura godišnje mogu teško narušiti profitabilnost kompanije. Sve se ipak priprema za nagodbu pa je u tijeku osnivanje svih tvrtki u vertikalnoj strukturi kako bi se, ako se nagodba potvrdi, pripremila njezina implementacija. Do kraja tjedna trebala bi biti registrirana sva holding poduzeća. Zasad je, kako smo već pisali, osnovana krovna zaklada u Nizozemskoj u koju će vjerovnici upisivati svoje udjele, a osnovana je i zaklada dobavljača koja će poslovati kao svojevrsni agent njihovim udjelima.

U osnivanju hrvatski holding

Iako još nije osnovan novi Agrokor, odnosno holding koji će poslovati u Hrvatskoj, a biti vlasnikom svih operativnih kompanija koncerna, već su odabrani menadžeri koji će biti “prijelazno” vodstvo nove tvrtke. Tim će voditi Daniel Yordanov Proychev, dok će Ernst Gabriel i Stephanie Jane Williams biti u upravi novog koncerna. Daniel Yordanov Proychev direktor je u tvrtki TMF Croatia koja je i odabrala tim s obzirom na to da joj je jedna od usluga koju nudi postavljanje privremenog menadžmenta u prijelaznim razdobljima prilikom restrukturiranja kompanija. Međutim, to nikako nije uprava koja će voditi kompaniju, već ljudi koji će formalno držati funkcije dok se ne usvoji nagodba vjerovnika i imenuje prava uprava Agrokora.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletaev
1/6

 

Komentara 3

BI
bijelocrveni
09:27 15.06.2018.

Kako radi mafija! Usrao si s Agrokorom, sada cemo te smjeniti, a ti ces cistiti hovna koja si uzrokovao. Ako ne uspijes vratiti lovu nahebo si!

FT
feel_the_coruption
08:54 15.06.2018.

Od cijele pompe "spašavanja" agrokora, anemični plenky je dao borgovcima i drugim "savjetnicima" 500 milijuna kn, američkom strvinarskom fondu dao je nevjerovatnu i sigurnu zaradu a na kraju agrokor preuzimaju rusi...Agrokor pokraden i isisan od strane svih, a pola slavonskihh njiva sada u vlasništvu imaju rusi... Da nije bilo lex agrokora, opet bi bilo isto, tržište bi napravili svoje, netko bi kupio i konsolidirao firmu...Ali onda plenky, dalićka i borgovci ne bi zarađivali milijune, ni amerikanci ne bi došli do sigurne zarade...To je HDZ - krađa im je dnk...

MU
Muncimir
09:44 15.06.2018.

Hitno bi gospodin trebao riješiti tu “fudbalerku”.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije