Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Kraš

Poduzetnik Nebojša Šaranović sada želi otkupiti udjele u Kraš ESOP-u

Nebojša Šaranović, srbijanski poduzetnik
Foto: Kappa Star
1/3
21.11.2019.
u 11:32

Od idućeg tjedna u kupnju dionica na burzi može se uključiti i Pivac jer istječe obvezna javna ponuda

Srbijanski poduzetnik Nebojša Šaranović koji stoji iza ciparske tvrtke Kappa Star Limited u dionice Kraša uložio je 45 milijuna eura, čime je stekao manjinski udjel od 25,64 posto. Pritom je dionicu konditorske tvrtke podigao s početnih oko 382 kune na konačnih 1050 kuna. Ipak, nakon nekoliko tjedana na tržištu kapitala zamrla je trgovina dionicama pa je Šaranović, koji nije uspio u namjeri da u kratkom vremenu zavlada tvrtkom, smislio novu taktiku. U srijedu je, naime, tvrtki Kraš ESOP, koja okuplja zaposlenike tvrtke koji posjeduju dionice, poslao ponudu za otkup vlastitih poslovnih udjela.

Prodano samo 1 posto dionica

Međutim, Kraš ESOP, koji posluje kao društvo s ograničenom odgovornošću, nema vlastitih poslovnih udjela, odnosno trezorskih dionica. Ima ih Kraš d.d., i to pet posto od ukupnog broja izdanih dionica kompanije, ali sve dionice Kraš ESOP-a su u vlasništvu udjelničara u tvrtki.

Šaranović je u medijima pojasnio da nudi udjelničarima 130 tisuća kuna po udjelu u Kraš ESOP-u. To pak znači da po dionici nudi oko 869 kuna, što je puno manja cijena od one koja se može postići na burzi. Slična je prosječnoj cijeni po kojoj je Šaranović kupio dionice Kraša jer ih je u prosjeku plaćao po nešto više od 850 kuna.

Međutim, ni u tom slučaju on ne može steći udjele jer društveni ugovor Kraš ESOP-a zabranjuje da udjele posjeduje itko osim radnika Kraša. Tako je ponovno u situaciji da vlasništvo mora nastaviti stjecati na otvorenom tržištu, na kojem je promet u posljednja dva tjedna potpuno usporio. U srijedu je, primjerice, trgovano sa samo 1245 dionica Kraša, a od početka mjeseca trgovano je s manje od 16 tisuća dionica, što čini samo jedan posto ukupnog broja izdanih dionica tog konditora. Cijenu od 1050 kuna po dionici Šaranović drži više od mjesec dana, ali na nju nema jakog odziva s obzirom na to da su se vlasnici najtraženije dionice na Zagrebačkoj burzi pomamili zbog jakog trenda rasta cijene pa sada traže i do 1500 kuna po dionici.

Idući tjedan situacija će se dodatno “zaigrati” jer će isteći obvezna javna ponuda najvećeg pojedinačnog dioničara, Mesne industrije braće Pivac. Podsjetimo, Pivci su dioničarima ponudili cijenu od 430 kuna po dionici.

Kraš povećao zaradu i prihod

Istekom javne ponude i Pivci mogu kupovati na otvorenom tržištu, pa bi Šaranović mogao dobiti konkurenciju. Mnogi na tržištu su to što je Šaranović tako agresivno kupovao dionice podižući im cijenu ocijenili kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja, ali Šaranović tvrdi da u ponudi 2,5 veće cijene od one kojom se trgovalo na tržištu nema ničega neprijateljskog.

Pretpostavljalo se i da je u pozadini dogovor Kappa Star Limiteda s Pivcima ili Kraš ESOP-om, ali vrijeme je pokazalo da se dva dioničara koja zajedno posjeduju više od polovice dionica s pravom glasa čvrsto drže svoje pozicije. Pivci su u više navrata isticali da podržavaju radničko dioničarstvo te da su skloni poticati njegov razvoj, kao i donositi strateške odluke zajedno sa svojim partnerom. Kako će se rasplesti priča s vlasništvom u Krašu ostaje za vidjeti, ali je očito da Šaranović mora stati na loptu i pokušati pronaći suglasje s ostalim dioničarima. Kraš je najveća domaća konditorska industrija, a u prvih devet mjeseci povećala je i prihode i zaradu u odnosu na 2018. Imala je neto dobit od 18,5 milijuna kuna uz konsolidirane prihode od 704,3 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije