Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
38 10°C
 • stefj:

  Ma treba smanjiti i PDV, no 1 postotni poen ne znači ništa. Imalo bi smisla smanjiti PDV na 20%, kakav je u normalnim zemljama... Također treba uvesti nižu stopu na hranu, I Slovenija i Italija i Mađarska imaju niže stope ... prikaži još! PDv-a na hranu. Ako vam je cijena nekog prehrambenog artikla u trgovini kod nas ista kao i vani, to znači da vani trgovine imaju značajno višu maržu, tako da mogu isplatiti više plaće ili imati više investicija... A davanja na rad općenito treba smanjiti, ne poreze, već sva davanja. Ako se pogleda bruto plaća, onda imamo jednu od najviših bruto plaća od tranzicijskih zemalja, no istovremeno, neto nam je među nižima... Niti parafiskalni nameti nisu mali, zamislite da se prijevoznicima isplati zatvoriti firmu ovdje i otvoriti u Sloveiji jer su trošarine i parafiskalni nameti značajno niži... Ima tu jako puno toga, porezna presija je kod nas jako velika, zapravo je to pravi porezni teror... I ne samo to, novac države je vrijedniji od novca građana i gospodarstva; mi smo jedina zemlja gdje se ne obračunava kamata na obavezne avansne uplate poreza na dobit, mi smo jedina zemlja gdje se na preplaćeni PDV ne obračunavaju kamate niti ga se automatski vraća... Puno je to stvari, jako puno, a vlada kokošari po malo, uglavnom udovoljavajući državnim i javnim strukturama koje ionako imaju minimalno 40% veća primanja od privatnog sektora, a ne rade ništa...

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  svi znamo što treba u državi napraviti, ali svi znamo da hdzsdp to neće napraviti, a opet svi glasamo za hdzsdp, živjeli!

 • aabbcc:

  Prvo samanjiti a na racun dobiti posodavaca kako bi se smanjilo kapitalisticko izrablivanje i prisvajanje vrijednosti rada sa tudjih ledja.

Još iz rubrike Biznis

Lego kocke
U DOBI OD 78 GODINA

Umro tvorac Lego figurice: 'Njegova mašta bila je fantastična'

Olival
PRIČA O USPJEHU

Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike

Zlata Bartl
TETA VEGETA

Cijela Koprivnica se zalaže da izumiteljica dobije spomenik: ona u kuti s Vegetom u rukama