Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

Poduzetnici sve više koriste roaming

Poduzetnici sve više koriste roaming
Foto: Thinkstock
10.01.2014.
u 10:32

Korištenje mobitela izvan zemlje sve jednstavnije i poduzetnicima isplativije.

Padom cijena roaming usluga unutar Europske unije te sve češćom upotrebom pametnih telefona, poduzetnici su i na godišnjem odmoru sve češće uključeni u rad svojih poduzeća.

Prema podacima Hrvatskog Telekoma, cijene roaminga unutar EU pale su za oko 80 posto, dok su cijene podatkovnog prometa pale za više od 90 posto pa ne čudi i da je promet minutama i megabajtima povećan. "Već sada, svega par mjeseci nakon uvođenja EU regulacije, primjećuje se povećanje broja minuta za oko 15 posto, dok je povećanje u korištenju interneta više od 50 posto. U nadolazećem periodu očekuje se daljnji rast prometa", kaže nam Antonija Domjanović, direktorica Odjela za upravljanje ponudom malih i srednje velikih poduzeća komentirajući povećanje prometa u roamingu. Cijena odlaznog poziva sada iznosi 2,27 kn po minuti, dolaznog 0,66 kuna po minuti, slanje sms-a stoji 0,75 kuna, dok 1MB podatkovnog prometa stoji 4,26 kuna.

No te cijene, kaže Domjanović, mogu biti još niže ukoliko korisnik uključi jednu od roaming opcija, i to ne samo unutar EU već u ukupno 55 najposjećenijih zemalja EU i svijeta, uključujući i zemlje iz naše regije kao što su Bosna i Hercegovina i Srbija.Osim što snižavanje cijene roaminga veliko značenje ima za privatne korisnike, poslovnima je ono značajno doprinijelo unapređenju poslovanja. Domjanović smatra kako se korisnici sada više mogu fokusirati na posao ili pak razonodu i informiranje putem svog mobilnog uređaja dok su na putu u inozemstvu, ne trebaju toliko razmišljati o trošku roaminga."Dodatno povoljniji internet im olakšava poslovanje dok su u inozemstvu, jer bez brige mogu koristiti Internet, email i ostale poslovne aplikacije koje inače koriste. Ne trebaju čekati da dođu u hotel i spoje se na wi-fi, već bilo kada i bilo gdje mogu komunicirati sa zaposlenicima, partnerima i obitelji", kaže.

A s obzirom na niže cijene i navike telefoniranja u inozemstvu su se drastično promijenile."Poslovni korisnici su i prije telefonirali jer je to bila poslovna potreba, no možemo primijetiti da sada ipak postaju opušteniji. Što se tiče korištenja interneta, tu se vidi veliki porast i mislimo da će korištenje interneta u inozemstvu još više rasti - kako zbog povećanog korištenja pametnih telefona i uređaja, tako i zbog značajnog sniženja cijena", poručuje Domjanović. No, kada su u pitanju zahtjevi poslovnih korisnika najvažnijie im je kako najjeftinije koristiti usluge telefoniranja i surfanja dok su u inozemstvu."Za to im preporučujemo da aktiviraju roaming opcije, te tako još dodatno snize cijene roaminga.

One su posebno interesantne korisnicima koji posluju u zemljama regije koje nisu unutar EU - s korištenjem roaming opcija osobito u tim zemljama korisnici mogu drastično smanjiti trošak razgovora i surfanja", kaže Domjanović, a oni koji ne žele pretjerati s troškovima dok nisu u zemlji to mogu ograničiti potrošnju za korištenje interneta."Nakon ulaska u EU, svim je korisnicima postavljen limit u protuvrijednosti 50 eura (bez PDV-a). Kada korisnik dođe do 80 posto limita, dobiva obavijest i može povećati taj limit ukoliko želi i dalje koristiti Internet", ističe Damjanović dodajući da isto tako, korisnik može unaprijed povećati limit (u koracima po 50 eura), i na taj način kontrolirati potrošnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije