Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE PROPUSTITE

Poduzetnici, osigurajte mjesto na konferenciji i saznajte što će uvođenje eura značiti za biznis

Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu
11.10.2021.
u 15:16

U Hrvatskoj obrtničkoj komori 27. listopada govorit će guverner Boris Vujčić, ministar Zdravko Marić, ekonomisti Mario Holzner, Vedrana Pribičević, Boris Podobnik, mali i srednji poduzetnici te obrtnici

Što će uvođenje eura donijeti malim i srednjim poduzetnicima, hoće li im olakšati poslovanje, povećati prihode i ubrzati izvoz? Hoće li rasti ukupan standard građana i trebamo li se bojati inflacije? Hoće li i Hrvatska biti jedan od uspješnih primjera uvođenja jedinstvene valute po uzoru na ostale zemlje članice eurozone? Na ta i druga pitanja odgovore će na konferenciji pod nazivom "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu" dati mnogi stručnjaci iz područja ekonomije i realnog sektora. Prijave za konferenciju 27. listopada u Hrvatskoj obrtničkoj komori, koju organiziraju 24sata i Kvaka24 te suorganizator HOK, u punom su jeku, a poduzetnička mjesta već se popunjavaju. Osigurajte i vi na vrijeme svoje mjesto jer je njihov broj u dvorani ograničen.   

Konferenciju će uvodnim izlaganjem otvoriti guverner HNB-a Boris Vujčić, koji će se osvrnuti na mnogo gorućih tema vezanih za uvođenje eura. Glavni kreator hrvatske monetarne politike izložit će benefite vezane za novu valutu te objasniti proces konverzije i prilagodbu tržišta na novu valutu. Dat će odgovore na pitanja koja najviše muče javnost - kako će unutar tog procesa građani i poduzetnici biti zaštićeni, a saznat ćemo i što će euro donijeti ukupnom hrvatskom gospodarstvu. 

Svakako će bti zanimljivo čuti što će u predavanju kazati i potpredsjednik Vlade te ministar financija Zdravko Marić. Marić je do sada, unatoč mnogim globalnim i domaćim političkim te gospodarskim izazovima, uspješno vodio financijsku politiku, uspio je osigurati stabilnost kune kroz dulji period, a na konferenciji će govoriti o preduvjetima koje Hrvatska mora ispuniti za prelazak na novu valutu. Marić će kroz konkretne brojke dati uvid u trenutno financijsko stanje i objasniti način na koji Hrvatska misli osigurati važne faktore za prelazak na euro. 

Uz Marića i Vujčića, na konferenciji su mjesto panelista potvrdili i mnogi drugi stručnjaci iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije i financiranja. Jedan od njih je Mario Holzner, izvršni direktor istaknutog Bečkog instituta za međunarodne studije, predlagač Europskog puta svile te stručnjak za ekonomska i politička kretanja u jugoistočnoj Europi. On će na panelu "Euro i poslovanje tvrtki" dati svoje viđenje o tome kako će uvođenje eura potaknuti investicije i međunarodnu razmjenu, hoće li cijene u Hrvatskoj rasti, kakvu će korist mala i srednja poduzeća imati od jedinstvene valute i hoće li doista, po uzoru na zapadne zemlje eurozone, i hrvatske tvrtke profitirati nakon uvođenja eura.  

Foto: Petar Glebov/Pixsell

U panelu na temu "Što uvođenje eura donosi državi, a što građanima" govorit će i Vedrana Pribičević, magistrica ekonomije, predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM). Pribičević, koja je ujedno jedna od začetnica bihevioralne ekonomije u Hrvatskoj, komentirat će predviđanja ekonomista o tome kako će se uvođenjem eura ostvariti niže kamatne stope, ali će dati i svoje viđenje na to hoće li se ukinuti važan izvor ranjivosti u obliku valutnog rizika te mogu li cijene biti lakše usporedive. Pribičević će govoriti i o tome što uvođenje eura znači za obične građane te hoće li doista porasti ukupan životni standard.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Na panelu pod nazivom "Bit ćemo u eurozoni, no hoćemo li biti europsko gospodarstvo?" sudjelovat će prodekan ZŠEM-a i suradnik mnogih sveučilišta diljem svijeta, dr. sc. Boris Podobnik. Kao stručnjak s dugogodišnjim iskustvom i cijenjenom karijerom, u kojoj je objavio više od 60 znanstvenih publikacija te ima više od 4000 znanstvenih citiranja u područjima od fizike do ekonometrije i financiranja, Podobnik će odgovarati na pitanja u kojima će se pronaći svaki mali i srednji poduzetnik te obrtnik - što svaki od njih mora učiniti kako bi bio spreman za ulazak u eurozonu. 

Prijava na konferenciju i svi detalji dostupni su na kvaka24konferencija.24sata.hr te na društvenim mrežama. Organizatori projekta su Kvaka24, 24sata i Hrvatska obrtnička komora. Partner projekta je Uplift.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije