Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štetna gradnja

Podravka zbog elektrane gubi dozvole za proizvodnju hrane

termoelektrana
28.11.2010.
u 22:00

Vitković: Neću pristati da se gradi ondje gdje hoće Joža, makar me to stajalo fotelje

Šef Podravkine uprave Miroslav Vitković (HSS), koji je na tu poziciju postavljen zahvaljujući podršci stranačkoga šefa Josipa Friščića, nedavno se, kako doznaje Večernji list, najbližim suradnicima povjerio da je izložen velikom Friščićevu pritisku zbog termoelektrane koju bi HSS-ov tajkun Božidar Hrlec gradio na nekoliko metara od pogona koprivničke prehrambene industrije, u industrijskoj zoni Friščićeva sela Koprivničkog Ivanca. Studija Instituta “Hrvoje Požar”, koju je Podravka naručila, pokazuje da bi kompanija imala izravne milijunske štete ako se elektrana doista sagradi, a u najgoroj verziji ostala bi bez zakonite mogućnosti da svoje proizvode uopće prodaje na domaćem i stranim tržištima jer bi izgubila potrebne certifikate.

Nadomak Čokolinu

– Znate, ja i sutra i za 20 godina želim uzdignute glave prošetati Koprivnicom s obitelji. Neću pristati da se elektrana gradi ondje gdje hoće Joža, pa makar me to stajalo fotelje – rekao je Vitković suradnicima. Za takve, zasad samo neslužbene tvrdnje, ima i te kakve argumente. Večernji list u posjedu je studije “Hrvoja Požara”, a njezini rezultati po opravdanost i ekološku prihvatljivost Friščićeva i Hrlčeva projekta najblaže su rečeno – pogubni.

“Podravka će u slučaju izgradnje planirane termoelektrane morati napraviti ponovnu analizu opasnosti kako bi sačuvala standarde/certifikate koji su nužni za izlazak na domaće i međunarodna tržišta. Također se može pretpostaviti da će troškovi propisanih mjera zaštite te potrebnih mjerenja porasti...” – ključan je dio iz zaključka te studije.

U njoj se navode i količine štetnih tvari koje će emitirati “Friščićeva elektrana”, planirana doslovce na desetak metara od Podravkina skladišta soli, šećera, povrća i drugih sirovina za proizvodnju vegete, juha te dječje hrane i u neposrednoj blizini Podravkine mesne industrije Danice te tvornice lijekova Belupa. Godišnje će to postrojenje “proizvoditi” 128 tona dušičnih oksida, 80 tona sumporova dioksida, 79 tona ugljikova monoksida, osam tona štetnih mikročestica, 14 tona benzena i ksilena, 57 tona metana, 40 kilograma olova, 3,4 kilograma kadmija, 2,8 kilograma žive... Studija upozorava i na brojne druge probleme, od toga da nije primjereno riješen prijevoz velikih količina šumskoga otpada, kojima će se ložiti, pa do toga da uopće nisu predviđene mjere dogodi li se incident.

Bez obzira na sve to, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i zaštite okoliša Nikola Ružinski potpisao je suglasnost na projekt, i to na temelju prijašnje studije o utjecaju na okoliš, koju je za račun investitora napravio zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje. Ružinski je ujedno i predstojnik Katedre za zaštitu okoliša na fakultetu. Potencijalno nepotističke veze tu ne prestaju. Mediji su nedavno doznali kako je Hrlec za revizoricu tvrtke koja će biti nositelj gradnje angažirao Vericu Petrović, majku Friščićeva zeta.

Hrlec bez odgovora

– Potvrđene su bojazni Podravkinih stručnjaka o mogućem negativnom utjecaju termoelektrane na pogone, posebno mesne industrije i proizvodnje lijekova te ćemo zatražiti promjenu lokacije – izjavio je Vedran Šimunović, glasnogovornik koprivničke kompanije.

Hrlec o tome problemu nije želio razgovarati telefonski, a na pisanim putem postavljena pitanja do zaključenja broja nije odgovorio.

Međutim, budu li on i Friščić na koncu prisiljeni na promjenu lokacije, naći će se u bezizlaznoj situaciji – tada elektrana više neće biti na području industrijske zone sela u kojemu živi potpredsjednik Hrvatskoga sabora.

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
23:27 28.11.2010.

Nečuveno... U ovoj banana državi jednostavno treba kompletnu vladajuću elitu smjestiti u Remetinac. Bez toga nema šanse na nadjemo put prema putu ka civiliziranim državama....

VI
vidovit
08:44 29.11.2010.

Vitković: Neću pristati da se gradi ondje gdje hoće Joža, makar me to stajalo fotelje.Stranke se \"RAĐAJU I GASE\"Podravka ostaje.

Avatar mmelcic
mmelcic
09:17 29.11.2010.

Predlažem medijima da nam malo bolje opišu dosadašnji rad i poslovne \"uspjehe\" tajkuna Hrleca pa će se bolje moći procijeniti perspektiva ovog projekta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije