Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje

Počinje Festival poduzetništva obrta i OPG-ova

Moja poduzetna Hrvatska
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
14.03.2016.
u 18:51

Večernji list, Poslovni dnevnik i 24 sata pokrenuli su projekt Moja poduzetna Hrvatska koji će se održati u 15 hrvatskih gradova

Večernji list, Poslovni dnevnik i 24 sata pokrenuli su projekt Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova Moja poduzetna Hrvatska, kao nadogradnju projekta Poslovni uzlet, kojeg je prije tri godine inicirao Poslovni dnevnik. Jedinstven projekt s ciljem poticanja malog i srednjeg poduzetništva te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava organizirat će se ove godine u 15 hrvatskih gradova. Prvi se održava u petak u Dubrovniku.

U sklopu festivala organizirat će se prodajni sajmovi, predstaviti stari zanati, organizirati edukativne radionice te gastro i kulinarske radionice. Početak projekta predstavljen je jučer u Zagrebu, a o njegovoj važnosti govorili su predstavnici HGK, HOK-a, Zajednice županija i Ministarstva obrta, koji su poduprijeli projekt.

Ministarstvo obrta i malog poduzetništva treću godinu zaredom uključilo se u potporu projekta koji promovira malo i srednje poduzetništvo, a ministar Darko Horvat ističe kako je to i logično, kako za ovaj tako i svaki projekt koji bude imao pozitivan efekt. Osvrnuvši se na ciljeve Ministarstva, kazao je da su odobrene 1,3 milijarde kuna dobra perspektiva, ali da se moraju uložiti napori da se poduzetnici “osposobe” za poslovanje, da im omogući da apliciraju za sredstva iz fondova EU te da se stvori dobra klima u kojoj će se poduzetnici i sami osjećati dobrodošli.

Ubrzavanje procedura

I Hrvatska gospodarska komora radi u smjeru poboljšanje klime za rad poduzetnika. Tako su neki dan, ističe potpredsjednik Komore Želimir Kramarić, predstavljena nova pravila pri arbitražnom sudištu prema kojima poduzetnici mogu završiti spor u roku od čak tri mjeseca. Prijedlog je Komore i da se kod njih obavlja registracija trgovačkih društava, što bi također ubrzalo tvrtkama proceduru. Rade i na projektima digitalne komore, dualnog obrazovanja, projektu Startup Hrvatska, jačanju gospodarskih predstavništava u inozemstvu u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, a uskoro će predstaviti i Centar za industrijski razvoj koji djeluje pri HGK. Važnost dualnog obrazovanja naglašava i čelnik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, i ističe važnost promoviranja strukovnih škola.

– Treba promijeniti percepciju o strukovnim školama u odnosu na gimnazije i omogućiti da se veći broj učenika upisuje u strukovne škole – kaže Ranogajec.

Angažman županija

Najavio je novine za članove Komore koji godišnje izdvajaju 624 kune za članstvo. Tako će nakon potpisivanja suradnje s HEP-om članovi imati jeftiniju struju, ali i gorivo, nakon što se uskoro potpiše takav ugovor s Inom.

Na promoviranju poduzetništva sve više radi i Zajednica županija, tvrdi njezin čelnik Goran Pauk, pa su s Udrugom gradova i Udrugom općina potpisali sporazum o partnerskoj suradnji s HUP-om. Rade na otvaranju poduzetničkih zona, obučavanju kadrova, kreditnim linijama i subvencioniranju kredita u suradnji s bankama, osnivanju jamstvenih fondova...

– Za moju Šibensko-kninsku županiju posebno je važan događaj stavljanje u život TLM-a jer će se, osim vraćanja oko 200 radnika na posao, vratiti i mogućnost manjih poduzetnicima za suradnju s tvornicom – kaže Pauk.

>> Projekt Styrije podržale komore i županije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije