Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi dio sredstava

Počela isplata potpora poljoprivrednicima

kombajn
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
31.01.2014.
u 15:45

Prvi dio isplate za 2014 . godinu, od ukupno jednu milijardu kuna (42% isplate za 2014.) počinje, dakle, danas te će se isplaćivati u sljedećih nekoliko dana.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je iz državnog proračuna počela isplatu prvog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima za ovu godinu.

S obzirom na to da je ulaskom u EU Hrvatska preuzela i Zajedničku poljoprivrednu politiku, od idućeg se tjedna očekuje i isplata dijela potpora iz EU blagajne. Danas je pak Agencija isplatila 307 milijuna kuna za posebno osjetljive sektore (šećernu repu, mliječne krave, rasplodne krmače i duhan)  te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja, izvorne pasmine i zaštićeni kultivari).

– Sukladno proračunu za 2014. godinu za izravna plaćanja poljoprivrednicima predviđeno je  2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se  dva puta godišnje – priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Prvi dio isplate za 2014 . godinu, od ukupno jednu milijardu kuna (42% isplate za 2014.) počinje, dakle, danas te će se isplaćivati u sljedećih nekoliko dana. Drugi dio isplate (58%) Agencija će obaviti do kraja lipnja. Nakon što završi isplata prvog dijela potpore, svi poljoprivrednici moći će putem  AGRONET-a  preuzeti informaciju  o odobrenim sredstvima, gdje će pisati koliki ih iznos (uz ovaj isplaćeni) očekuje do lipnja, poručili su iz ministarstva.

>> Razgrabljeni poticaji za solarne elektrane

Komentara 1

DU
Deleted user
15:04 02.02.2014.

Nadam se da će ti poticaji stvarno završiti za razvoj poljoprivrede, a ne u privatnim džepovima ljudi koji posjeduju zemlju, ali je neobrađuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije