Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barometar Ernst&Younga

Po spajanjima i preuzimanjima na začelju smo regije

tvrtka kali
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
11.11.2015.
u 08:45

U šest mjeseci 2015. bilo ih je svega 9 transakcija u odnosu na 22 u 2014. godini

        U jedanaest zemalja središnje i jugoistočne Europe, među kojima je i Hrvatska, u prvoj polovici 2015. provedeno je 647 spajanja i preuzimanja ukupne vrijednosti 16,5 milijardi dolara. Rezultati su to najnovijeg M&A Barometra koji je za to razdoblje jučer objavila revizorsko-konzultantska tvrtka Ernst&Young (EY).

U Turskoj 155 transakcija

Ukupan broj spajanja i preuzimanja u regiji, koja obuhvaća Bugarsku, Češku Republiku, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju, Srbiju i Tursku, u prvoj polovici 2015. veći je 2,9%, dok je ukupna vrijednost transakcija manja 10,8% u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. Najveći broj, njih 155, zabilježila je Turska, dok se najveći doprinos rastu ukupnog broja može pripisati Grčkoj (122,2%), Sloveniji (90,9%) i Mađarskoj (45,8%).

U Hrvatskoj je pak u prvih šest mjeseci zabilježeno svega devet transakcija u odnosu na 22 iz istog polugodišta godinu ranije, što je smješta na dno ljestvice zemalja u regiji. U odnosu na 700 mil. dolara ukupnih transakcija u prvoj polovici 2014., ove ih je godine bilo tek za 400 mil. dolara, po čemu je iza nas samo Slovačka.

Lena Habuš, voditeljica EY Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama kaže kako je pad aktivnosti u prvoj polovici 2015. u Hrvatskoj zabilježen nakon dvije godine pozitivnih rezultata.

– Sve transakcije zabilježene u Hrvatskoj strateškog su tipa, što upućuje na orijentiranost strateških investitora na daljnji rast, kako ulaskom u nove sektore ili tržišta, tako i povećanjem tržišnog udjela u sektoru u kojem investitor već posluje – ističe ona. Strana investiranja u Hrvatsku čine 56%. Podjednako aktivni bili su ulagači iz Njemačke, Francuske, Japana, Velike Britanije i SAD-a, dok su transakcije prema stranim tržištima iznosile 22%, što prema udjelu Hrvatsku stavlja na prvo mjesto u regiji.

Najviše transakcija u Hrvatskoj odnosi se na proizvodni sektor, nakon čega slijedi sektor hrane i pića.

Bankarski sektor prvi

– Slijedom konsolidacije tržišta u pojedinim sektorima, do kraja ove i u idućoj godini možemo očekivati dodatne M&A aktivnosti, posebno u turističkom i FMCG sektoru koji su interesantni i stranim i lokalnim investitorima. Za očekivati je da će dodatne najave privatizacije i dezinvesticija pojedinih tvrtki također utjecati na daljnju M&A aktivnost u 2015. i 2016. – zaključuje Habuš.

Na vrhu liste vrijednosti transakcija su Turska s 3,3 te Češka s 2,8 milijarde dolara, no najveći skok zabilježila je Srbija sa 700 milijuna dolara transakcija u odnosu na lanjskih 30 milijuna dolara. Najveća transakcija dogodila se u bankarskom i financijskom sektoru – kupnja rumunjske UniCredit Tiriac banke od talijanskog UniCredita SpA u vrijednosti od 771,4 milijuna dolara. Drugo je po vrijednosti preuzimanje srpske Danube Foods Grupe od Mid Europa Partnersa za 657,1 milijuna dolara.  

>>   Česi kontaktirali Vlahovića, on ih uputio na direktore

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije