Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski mediji

Preuzimanje Agrokora: Adris Grupa i obitelj Lukšić osnivaju konzorcij?

agrokor
Sanjin Strukic/Pixsell
17.12.2018.
u 19:48

Slovenski mediji tvrde da Adris i Lukšići žele cijeli Agrokor, a u konzorcij koji osnivaju mogli bi ući i Atlantic, Kraš i Podravka

Da će nakon implementacije nagodbe vjerovnika Agrokora doći do preprodaje udjela, kod dijela dioničara nije neočekivana vijest, naročito kada se zna da je među novim vlasnicima koncerna najviše financijskih institucija kojima prehrambena industrija i maloprodaja nisu komplementarne osnovnoj djelatnosti. Zato ne čudi da su već počela nagađanja o potencijalnim akvizicijama Agrokorovih dijelova. Jednu od kreativnijih glasina objavili su slovenski mediji koji tvrde da Adris grupa i obitelj Lukšić osnivaju konzorcij kako bi otkupili cijeli Agrokor. 
Ljubljanski Dnevnik naveo je u tekstu i da bi u taj konzorcij mogli ući i Atlantic grupa, Kraš i Podravka, a kao mogućnost broje i ulazak još nekih kompanija. Tekst nije potkrijepljen službenim informacijama, a spominje čak i investicije obveznih mirovinskih fondova.

Ne komentiramo glasine

Nitko od navedenih takozvanih osnivača konzorcija – ni Adris grupa ni obitelj Lukšić – nisu željeli komentirati te navode ističući da “ne komentiraju glasine”. Mirovinski fondovi i ne mogu ulagati u eventualno preuzimanje Agrokora jer im zakon priječi ulagati u kompanije koje nisu izlistane na burzi.

Do preprodaje udjela zasigurno će doći, ali tek kada se Agrokor restrukturira i kada se ustabili njegovo poslovanje, odnosno kada njegova imovina bude mogla postići najvišu cijenu. To su iznosili višekratno Rusi iz Sberbanka i VTB-a, dvije državne banke koje su u koncern uložile 1,4 milijarde eura kapitala i koje kontroliraju 46,7 posto u novoj strukturi. Bez njih, odnosno njihovih udjela, nitko ne može ni preuzeti novi Agrokor pa je puno izglednije da će se takve akvizicije dogovarati nakon 2021. godine. Hoće li se do tada oformiti neki jaki hrvatski konzorcij koji bi mogao preuzeti kontrolu, ostaje vidjeti, ali vjerojatnije je da će jake domaće kompanije pokazivati jači interes za preuzimanje jakih kompanija iz sustava nego cijelog koncerna.

Zato je od nagađanja o potencijalnim novim vlasnicima puno zanimljivije koncentrirati se na poslovne planove koncerna. Agrokor će u idućoj godini promijeniti ime, a pred kraj prvog kvartala novi vlasnici trebali bi i formalno preuzeti brigu o kompaniji. Izgledno je da će koncern voditi novi stari menadžment, odnosno da će do kraja godine Fabris Peruško i Irena Weber potpisati nove ugovore o radu, kao što je i najavio predstavnik Sberbanka Maksim Poletajev.

Ambiciozni planovi

Financijski su planovi pak poprilično ambiciozni jer pokazuju konstantni rast prihoda i profita. Naime, Agrokor je u posljednjoj godini uprave Ivice Todorića imao 6,5 milijardi eura prihoda uz 226 milijuna eura profita. Novi Agrokor trebao bi tek 2021. doći na 6,3 milijarde eura prihoda, ali uz profit od 434 milijuna eura. Iduće godine su pak u planu prihodi od šest milijardi eura, što bi značilo rast prihoda za 200 milijuna eura u odnosu na plan za ovu godinu. U Agrokoru kažu da su ispunili planove za tekuću godinu. Profit bi u 2019. trebao biti 372 milijuna eura.

Poletajev je najavio da će se maloprodaja koncentrirati na Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, što znači da bi se već u idućoj godini moglo razmatrati pozicija Konzuma BiH i njegova održivost unutar sustava. Konzum BiH stvarao je gubitke, ali u posljednjim mjesecima brojke su sve bolje, a raste i profitabilnost. U najboljoj kondiciji su proizvodne kompanije iz grupe Prehrana, među kojima su i Jamnica i Ledo, a od njih se u idućoj godini očekuje rast prihoda i rast profitabilnosti.

Ključno je refinancirati roll-up

U idućoj će godini biti presudno refinancirati roll-up kredit povoljnijim aranžmanom jer to milijardu eura teško zaduženje trajno opterećuje poslovanje koncerna. Iako se ranije najavljivalo da će se kredit u kojem su ključni kreditori Knighthead Capital, VTB bank i Zagrebačka banka, refinancirati ove godine, izgledno je da se transakcija neće realizirati prije travnja. Do tada će se samo na naknade kreditorima morati isplatiti oko 300 milijuna kuna. Kamata će tada narasti na 10,5 posto, što ne može izdržati nijedna kompanija pa će svijetla budućnost Agrokora biti pod upitnikom dok se aranžman ne refinancira.

U Agrokoru vjeruju da će nova dionička struktura te veća profitna marža pomoći u dogovaranju povoljnijeg kredita, ali svjesni su i da se svaki mjesec kamata podiže, a i bliži dospijeće kredita. Nagađalo se da bi novi vlasnici mogli refinancirati roll-up, međutim, Poletajev je to vrlo oštro demantirao rekavši da su Sberbank i VTB bank dali dovoljno novca Agrokoru. Podijelio je javnosti istovremeno i informaciju da se o mogućnosti financiranja razgovara s investicijskim fondovima i bankama s arapskog i kineskog tržišta koje pokazuju interes i prema transakciji, ali i poslovnoj suradnji s koncernom kroz plasman proizvoda.

Pogledajte video izlaska Ivice Todorića iz Remetinca:

Komentara 1

BH
Bunjevac=Hrvat
17:40 17.12.2018.

Eto gdje je ključ svakog hrvatskog problema i odakle treba započeti lustraciju:Adris,Atlantic itd....Ti su posredno najveći krivci što je umrlo ono dijete u Metkoviću,a ne ministar Kujundžić…..Zašto hrvatski pravni sustav ne pročešlja povijest bogaćenja tih ljudi kao i ideološku podlogu na kojoj su stasali.Zar nije jedan Vukovar to zaslužio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije