Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG ODLJEVA RADNIKA

Pevec prvi za nerad nedjeljom, voljni se prilagoditi i Konzum, Lidl, Kaufland...

Štefica Iveković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
18.09.2018.
u 18:40

Zbog odljeva hrvatskih radnika u inozemstvo, i sve manje kvalificiranih, čini se da su se i neki poslodavci spremni odreći nedjeljnog profita i sudjelovati u promjeni zakona

Kad bi Vlada, kako se ovih dana tvrdi u javnosti, doista htjela regulirati (ne)radnu nedjelju, valjda bi se pitalo i nas poslodavce, a ne samo tri “resorna” ministarstva u kojima ni ne znaju što je to niti ijednu od njih rade, poručio je jučer glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Njegova je reakcija stigla nakon što su iz Vlade počele neslužbene tvrdnje da se u sklopu Europske direktive o radnom vremenu u nas već radi na analizama i modelu neradne nedjelje koji će biti u skladu s hrvatskim Ustavom i europskim propisima. Hrvatski savez za nedjelju u kojemu su se okupili Sindikat trgovine Hrvatske (STH), Franjevački institut za kulturu mira, Hrvatsko katoličko sveučilište te druge sindikalne središnjice, crkve, vjerske i civilne udruge još je u travnju, podsjetimo, Vladi odaslao inicijativu o svega pet radnih nedjelja u godini po izboru poslodavaca, bez iznimke.

No trebalo je krenuti od primjera male općine Ivankovo na istoku Hrvatske čiji su se trgovci na nagovor načelnika od ovog mjeseca odrekli rada nedjeljom, da bi se opet zakotrljao kamen spoticanja, koji su poslodavci već dva puta rušili na Ustavnom sudu.

Vlada radi, a nitko ne zna

– Ne znamo kako Vlada razmišlja, bi li se neradna nedjelja odnosila na sve ili samo na trgovce. Što je s benzinskim pumpama, turističkom sezonom ili činjenicom da će sedmina radne snage biti nepotrebna i neće se zaposliti na tržištu rada? Prije ikakvih odluka treba uključiti sve, napraviti kvalitetne analize, sjesti i s poslodavcima i sa sindikatima, argumentirano sve staviti na stol uzevši u obzir i navike potrošača, ljude koji vole raditi nedjeljom i one koji za to dobivaju i 40-50% veću nadnicu... – naglašava Majetić. Iako su poslodavci u HUP-u i HGK i dalje podijeljena stava, čini se da su s odljevom hrvatskih radnika u inozemstvo i sve manje kvalificiranih radnika sve voljniji odreći se nedjeljnog profita.

– Pevec je prvi veliki trgovački lanac koji je podržao Hrvatski savez za nedjelju – zajednički je odgovor čelnika uprave i sindikalnog povjerenika Peveca u STH Jurice Lovrinčevića i Eugena Perića. Potencijalni odljev kapitala odlaskom građana u kupnju nedjeljom preko granice ili pak utjecaj na turizam nedovoljni su argumenti ako im suprotstavimo obiteljsku tradiciju i brigu za malog čovjeka. Radnu je nedjelju, čak i ako je bolje plaćena, nemoguće kompenzirati slobodnim danima u tjednu, tvrdi Perić, dok Lovrinčević podržavanje zabrane rada nedjeljom objašnjava kvalitetnijom uslugom, kakvu mogu pružiti samo zadovoljni radnici koji rade šest dana u tjednu. Iako im nedjelja godišnje nosi znatan promet od oko 150 milijuna kuna, Pevec je spreman na novi režim poslovanja. No ne zatvori li u nedjelju i konkurencija svoje trgovine, teško je očekivati da će on biti iznimka “jer bi osim gubitka prometa stvorili i nenadoknadivu naviku odlazaka kupaca konkurenciji”, tvrde iz Peveca.

– Postoji već iskustvo kada trgovine nisu radile nedjeljom i ono je pozitivno: nakon što su se kupci naviknuli na novi ritam odlaska u trgovinu, promet se preselio na subotu i ponedjeljak. Postoji i praksa drugih zemalja EU koje su ukinule ili parcijalno ukidaju rad nedjeljom, za čim bismo se trebali voditi – kaže Lovrinčević.

Nedjeljom i 40% više

Ističe da je uprava tvrtke otvorena za aktivno sudjelovanje u izmjenama sadašnjeg zakona, a kao jedine opcije vide potpunu zabranu ili prijedlog o pet radnih nedjelja godišnje. S bezuvjetnim ograničavanjem rada nedjeljom, bez iznimki i pogodovanja određenim subjektima, slažu se i u splitskom Tommyju te u Konzumu koji je predvodio i prijašnje inicijative ukidanja rada nedjeljom.

– Radna vremena naših prodavaonica nedjeljom i sad su kraća u odnosu na druge trgovačke lance, a rad nedjeljom plaćen je 40% više u skladu s kolektivnim ugovorom – odgovaraju u Konzumu. U Kauflandu kažu da svi njihovi zaposlenici već sad imaju petodnevni radni tjedan jer im žele omogućiti ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Poštuju hrvatski zakonski okvir, a promijeni li se on, poštivat će ga i dalje. Isto tvrde i u Lidlu, Supernova Centru te Ikei, koja radnicima omogućuje dva dana odmora u tjednu da bi postigli ravnotežu između privatnog i poslovnog života, a tko radi nedjeljom plaćen je 35% više.  

Ključne riječi

Komentara 8

ST
stefj
19:01 18.09.2018.

Kakva glupost... Kao prvo, ako se zabrani rad nedjeljom trebat će manje radnika što će smanjiti pritisak na poslodavce da povećaju plaće. Ako se netko buni da ne može naći radnike da bi radili nedjeljom, pa onda neka ne radi nedjeljom. Nitko ih ne tjera da rade. To znači da budući da oni ne mogu osigurati radnu snagu, onda žele preko zabrane onemogućiti da i drugi rade, te da na taj način oslabe konkurenciju... Kao druga stvar, Hrvatska je zemlja koja ima najveći udjel potrošnje u BDP-u, najviše se inkasira iz PDV-a. Ako se zabrani rad nedjeljom to će sigurno utjecati na BDP. Dio prometa će se bespovratno izgubiti, a najviše će izgubiti mali dućani, butici i sl. Neće izgubiti Spar, Lidl ili Kaufland... Jedino što treba urediti jest da se taj rad i pošteno plati, te da radnik nije obavezan raditi nedjeljom. I ne znam što su zapeli za tu nedjelju, zašto ne bi bio neradan npr. ponedjeljak. Ne vidim drugi razlog nego radi crkve ili nečeg takvog... A inače slušam te sindikate, njima ko da je vrana popila mozak. Oni su glavni krivci za ovakvo stanje u Hrvatskoj, uz političare, naravno. Pogledajte Irsku, može se i ne mora raditi nedjeljom, a najveća sigurnost kada se ostane bez posla jest ta što se u roku tjedan dana može naći novi. Jednostavno...

Avatar Grunf
Grunf
21:43 18.09.2018.

sad kad nemaju koga zaposliti sad bi najednom ukinuli rad nedjeljom. Baš zanimljivo🤔

MV
Mijat vrdoljak
19:55 18.09.2018.

Nema tu govora o zabranam nego o jedinom ispravnom putu. Sve trgovine sa neradnom nedjeljom posraju moje trgovine ostale brišem pa i moj omiljeni Interspsar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije