Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biramo gospodarski događaj godine

Petrokemija je privatizirana, kompaniju će kontrolirati INA i PPD

Petrokemija Kutina
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
16.11.2018.
u 08:12

Nakon tri kruga dokapitalizacije u pet godina kutinska industrija dobila je nove vlasnike, smanjen je utjecaj države, a osigurana su i nova ulaganja

U pet do dvanaest, odnosno u posljednjim mjesecima prije kolapsa kompanije država je privatizirala Petrokemiju u trećem ciklusu dokapitalizacije kutinske industrije u pet godina. Iako više nije formalno državna tvrtka, državne kompanije i dalje imaju velik utjecaj u Petrokemiji, a njezino će spašavanje koštati porezne obveznike jer će platiti sve stare dugove.

Ipak, ovo je posljednji put da se novac od poreza ulijeva u tvrtku koja, osim za poljoprivredu, ima ključnu ulogu i za čitavu Kutinu i njezinu okolicu jer pravila EU brane državi da idućih deset godina pomaže Petrokemiju.

Država će pokriti dugove

U Petrokemiju je pet kompanija uložilo 450 milijuna kuna. Naime, Ina i Prvo plinarsko društvo uložili su po 150 milijuna kuna, Janaf oko 50 milijuna kuna, Plinacro 30 milijuna kuna te Fond NEK oko 70 milijuna kuna. Uspješna dokapitalizacija kompanije koja je Vladinim odlukama očišćena od većine dubioza podigla je cijenu dionice kompanije za nekoliko puta, što pokazuje povjerenje ulagača u svjetliju budućnost tvrtke.

Naime, u četvrtak se dionicom kompanije trgovalo po cijeni od 55 kuna, dok je uoči dokapitalizacije kompanija na tržištu vrijedila tek 11 kuna po dionici. Rast vrijednosti za čak pet puta poslovanje kompanije ne opravdava, ali sugerira da tržište kapitala očekuje bolja vremena za Petrokemiju. Novi vlasnici već su prvog dana postavili novu upravu koju će predvoditi bivši gradonačelnik Kutine, HSLS-ovac Davor Žmegač.

U njegovoj je biografiji naglašena politička karijera s obzirom na to da je 13 godina vodio Grad Kutinu, ali je Žmegač magistrirao na prometnim i ekonomskim znanostima. Proces dokapitalizacije, ali i samu kompaniju pripremio je Đuro Popijač, koji je uložio velike napore u pregovore s državom, regulatorima i potencijalnim investitorima kako bi osigurao preživljavanje kompanije i zadržavanje radnih mjesta.

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Naime, cijela privatizacija pripremala se dugo, a vrlo intenzivno od 2017. godine. U svibnju je model bio dogovoren, ali dugo se čekalo na odobrenje modela privatizacije. Ključ za uspjeh bili su potezi države, odnosno preuzimanje dugova. Država je, podsjetimo, na sebe preuzela 450 milijuna kuna kredita Petrokemije, obvezu sanacije odlagališta fosfogipsa, reprogram duga HEP-u do iznosa od 330 milijuna kuna. Ulagači su osigurali svoj plasman od rizika od kazni na način da su u ugovoru definirali da mogu vratiti udjele u Petrokemiji državi i naplatiti 300 milijuna kuna odštete ako se u roku od dvadeset godina utvrdi da su bilo koji koraci dokapitalizacije ili pak pretvaranje potraživanja u ulog ili jamstva dana 2016. i 2017. godine protivni pravilima EU o državnim potporama.

Država je osigurala budućnost kompanije jer su se Ina i PPD obvezali da će usvojiti plan ulaganja od najmanje 600 milijuna kuna u idućih deset godina odnosno do 2028. godine. Novi dioničari uvjereni su da Petrokemija ima šansu na tržištu pa su stoga pred upravu postavili zahtjev da u kratkom roku vrati poslovanje u pozitivu kako bi mogli pokrenuti novi investicijski ciklus.

Sam proces dokapitalizacije kompanije proveden je u dva dijela. Naime, država je na sebe preuzela obvezu plaćanja 450 milijuna kuna dugova Petrokemije i taj iznos pretvorila u vlasništvo. Tim su se novcem pokrili gubici iz poslovanja pa je kapital iznosio 100 milijuna kuna. Nakon novih ulaganja kapital se povećao na 550 milijuna kuna podijeljenih na 55 milijuna kuna dionica. Ina i PPD trebali bi držati oko 54 posto kompanije, država koja u Petrokemiji, dakle, i dalje ima 100 milijuna kuna, što je 18 posto, a državne tvrtke i fondovi Janaf, Plinacro i Fond NEK oko 25 posto kompanije. Ostatak imaju mali dioničari među kojima su i mirovinski fondovi.

Ovisnost cijelog grada

Ulagači u Petrokemiju su i njezini najveći vjerovnici. PPD i Ina potraživali su stotine milijuna kuna od Petrokemije za neplaćeni plin, a sama se Petrokemija često žalila da ju je previsoka cijena plina otjerala u još veće dugove. Petrokemija je najveći potrošač plina u Hrvatskoj, a time je i jedan od najvećih klijenata Plinacra koji na svakom kubiku plina, odnosno njegovom transportu od Petrokemije zarađuje.

Upravo zato su čelnici kutinske industrije često upozoravali da Plinacro skuplja milijune na računima, a da njih uništava sedam puta skupljim naknadama transporta plina od onih koje plaća njihova europska konkurencija. Sada im je Plinacro vratio dio novca. Kutina, moslavački grad s više od 20 tisuća stanovnika, potpuno ovisi o Petrokemiji u kojoj je zaposleno oko 1600 zaposlenika. Bez ovog industrijskog giganta Kutine nema.

U Kutini radi još 370 poduzetnika, koji zapošljavaju ukupno 5291 radnika, no samo Petrokemija puni 30 do 40 posto gradskog proračuna. Veličina Petrokemije važna je i za nacionalno gospodarstvo, ali najviše za poljoprivredu s obzirom na to da proizvodi umjetna gnojiva.

Nagrađujemo tri najbolje argumentirana glasa čitatelja

Na web-stranici vecernji.hr/gospodarstvenik-godine u obrascu za prijavu dajte svoj glas jednom od nominiranih gospodarstvenika i gospodarskih događaja godine uz kratko obrazloženje. Tri najbolje argumentirana prijedloga osvajaju nagrade. Prva je nagrada LG LED monitor (55 cm), druga je nagrada smartfon ALCATEL OneTouch, a treća sat ALCATEL OneTouch. Glasovanje traje do 30. studenoga 2018.

Foto: Promo

Foto: Promo

Foto: Promo

 

>> Pogledajte kako izgleda Petrokemija u Kutini

Komentara 5

CO
Contractor18
10:36 16.11.2018.

Now they can start sacking half of the employees. 800 hundred people are more than enough for this size of company.

PR
propalismoFranjoskroz
09:54 16.11.2018.

Dionica je 55 kuna a ne pisete da je zbog pokrića gubitaka 5 dionica spojeno u jednu?Dakle u dvije godine 15 dionica je spojeno u jednu.15 dionica prije par godina je vrijedilo 3000 kuna a sada tih 15 pretvoreno u jednu vrijedi 55???Spalionica do bola....

DU
Deleted user
09:10 16.11.2018.

Očito opet postoji tajni dogovor vlade i MOL-a oko privatizacije Petrokemije i to prema ideji Martine Dalić, bez čega se u Hrvatskoj izgleda ne može. Na taj način će INA spasiti oko 1800 zaposlenika Petrokemije ali je zato menadžment Ine dobio zeleno svjetlo za otpuštanje najmanje toliko zaposlenika o čemu se u javnosti ne govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije