Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOŠTENA TRGOVAČKA PRAKSA

Pet milijuna kuna kazne za dampinšku prodaju robe

06.12.2017.
u 23:00

Sutra na snagu stupa Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, koji kao slabiju pregovaračku snagu štiti dobavljače, OPG-ove...

Do 1. travnja iduće godine trgovci na veliko i malo, prerađivači i otkupljivači moraju revidirati tisuće postojećih ugovora s dobavljačima ne žele li platiti rigorozne kazne. Pogotovo, ako su dosad bili u prekršaju i prakticirali su niz nepoštenih trgovačkih praksi poput naknada za ulistavanje i pozicioniranje proizvoda dobavljača na policama, bjanko zadužnica zbog preuzetog repromaterijala, nepreuzimanja ugovorenih količina, naplaćivanja naknade za vraćanje neprodanih proizvoda..., koje su na crnoj listi novog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji sutra stupa na snagu.

Šest ljudi za provedbu Zakona

– U EU 20 država ima zakone o nepoštenoj trgovačkoj praksi, dok Velika Britanija, primjerice, ima kodeks koji se odnosi na 10 najvećih trgovačkih lanaca, a Slovenija i Francuska taj problem rješavaju od slučaja do slučaja – kazao je jučer predsjednik Vijeća AZTN-a Mladen Cerovec, istaknuvši kako je zakon usklađen s preporukama EK koji se s nepoštenom trgovačkom praksom počeo boriti u vrijeme krize, a još jače od uvođenja ruskog embarga. Jedno od istraživanja EK govori kako je 83% proizvođača i dobavljača u EU bilo izloženo nepoštenim trgovačkim praksama, a 77% ih je zbog toga imalo veće troškove i manji prihod. AZTN, koji je u Hrvatskoj nadležan za provedbu Zakona, za taj bi posao, čulo se, trebao najmanje 10 ljudi. No Ministarstvo gospodarstva odobrilo je šest. Računa se, naime, da će visoke kazne za prekršitelje biti dovoljan razlog kako bi se zaštitili svi sudionici u lancu opskrbe hranom, pogotovo dobavljači, OPG-i i drugi proizvođači za koje po ovom zakonu nema sankcija budući da ih se smatra slabijom pregovaračkom stranom. Trgovci sa značajnom pregovaračkom snagom su pak oni čiji ukupni godišnji prihod (uključujući i povezana društva), u Hrvatskoj prelazi 100 milijuna kuna, a otkupljivači i prerađivači od 50 milijuna. To znači da će AZTN pod povećalom imati ugovorne odnose 95% svih trgovaca na našem tržištu i 90% otkupljivača i prerađivača.

Samo tri iznimke za damping

Za iznimno tešku povredu Zakona, upravno-kaznenom mjerom do 5 milijuna kuna kaznit će se pravna, a do 2,5 milijuna kuna fizička osoba koja, primjerice, prodaje proizvod po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene, dok će se za ostale teže povrede izricati kazne do 3,5 milijuna kuna za pravne i do 1,5 milijun kuna za fizičke osobe, a za lakše do milijun, odnosno 500 tisuća kuna.

Vesna Patrlj, zamjenica predsjednika Vijeća AZTN-a, koja je bila i članica Radne skupine za izradu ZZNTP-a, kaže kako će trgovci, otkupljivači i prerađivači, u slučaju da AZTN protiv njih pokrene postupak, imati rok od 40 dana tijekom kojih će sami moći predložiti mjere i rokove u kojima će ukloniti nedostatke. Složi li se AZTN s njima, što će se rješavati u roku 30 dana, postupak će se obustavljati i neće izricati nikakve kazne. No u slučaju da trgovca, primjerice, “ulove” kako prodaje piletinu na akciji po dampinškim cijenama, odnosno cijenama ispod nabavne s PDV-om, i on je proda, nakon čega su mjere i rokovi za ispravljanje nedostataka bespredmetni, uslijedit će najstroža kazna.

Proizvod se ispod nabavne cijene smije prodavati samo ako je roba pred istekom roka trajanja, ako se povlači iz asortimana ili je riječ o rasprodaji zbog zatvaranja objekta.

1/71

Komentara 1

CH
chupakabra
01:43 07.12.2017.

Beč: trikolore tjestenina 1.56€, nutella 750g 4.19€ regularne cijene, dizel litra, 1.139 € ovčice moje sunaronjačke. Samo pravi hrvati hrane uhljebe i korumpirane političare. Ostali raus!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije