Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUZIMANJE DIONICA

Peruško: Slovenci su nam oteli Mercator, to je naše vlasništvo

Fabris Peruško
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
19.12.2019.
u 18:45

Dionice najvećeg trgovačkog lanca u Sloveniji, ključnog za poslovanje Fortenove, postale su sredstvo naplate 53,9 milijuna eura kazne koju je agencija ranije odredila Agrokoru

Slovenija je Agrokoru oduzela sve dionice Mercatora. Tako je 69 posto Mercatora u rukama slovenske države i propao je plan da će se ključan dio imovine bivšeg Agrokora prenijeti na Fortenovu do kraja godine.

Sinergija Mercatora i Konzuma jedan je od preduvjeta dobrog poslovanja najveće kompanije u Hrvatskoj pa je ovaj spor sa Slovenijom problem koji može poljuljati buduće poslovanje Fortenove i njezinu sposobnost da otplati kredite teške nešto manje od 1,5 milijardi eura.

Dionice vrijede kao tri kazne

Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK), pandan naše Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, 16. prosinca donijela je odluku o privremenom oduzimanju dionica Mercatora d. d. kao sredstvo naplate 53,9 milijuna eura kazne koju je u rujnu odredila Agrokoru.

Podsjetimo, Ivica Todorić preuzeo je tvrtku Costella d.o.o prije tri godine, a riječ je o tvrtki sa samo milijun eura prihoda, ali je AVK zbog tog preuzimanja Agrokor kaznio najvećim iznosom u povijesti agencije.

Sada je pak agencija otišla korak dalje oduzimajući gotovo 70 posto dionica Mercatora vrijednih 140 milijuna eura kako bi naplatila gotovo tri puta manju kaznu.

Najveća kazna koju su dosad odredili iznosila je 150.000 eura, a AVK u obrazloženju odluke pojašnjava da su oduzeli dionice Mercatora temeljem odredbi Zakona o prekršajima, koje se inače primjenjuju kod prometnih prekršaja, a koje su počinile strane fizičke osobe u Republici Sloveniji.

U Agrokoru tvrde da je odlukom bez presedana de facto počinjena eksproprijacija privatnog vlasništva, bez ikakve sudske odluke i bez valjanog zakonskog utemeljenja pa stoga postupak smatraju grubom i namjernom pogrešnom primjenom i zloporabom zakona. Agrokor će se protiv odluke boriti pravnim sredstvima, a naglasili su da su o svim činjenicama obavijestili veleposlanstva svih članica EU u Sloveniji, kao i veleposlanstva SAD-a i Rusije.

– Želim naglasiti da odluka o kazni nije povezana s radom izvanredne uprave već potezima bivšeg vlasnika Agrokora. Primjerenu mjeru AVK temelji na zakonu o prekršajima kojim se propisuju kazne i za prometne prekršaje, a mi dosta sporo vozimo s Mercatorom već dvije godine. Ova kazna poslužila je kao sredstvo otimanja Mercatora. Zbog nedopuštenog miješanja u postupak prijenosa imovine mi smo već prijavili ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka Europskoj uniji – kazao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove i izvanredni povjerenik Agrokora, podsjetivši na prijavu protiv ministra gospodarstva Slovenije zbog miješanja u poslovanje tvrtke.

Slovenija nesigurna država

Cijeli je spor nastao jer su Slovenci inzistirali da Fortenova nastavi primjenjivati sporazum s dobavljačima koji je potpisao Todorić kod preuzimanja najvećeg trgovačkog lanca Slovenije. Politika je prvo blokirala prijenos imovine vetom državne banke, potom je AVK propisao kaznu, a sada su je, uz amen države, i naplatili dionicama.

– Ovakva odluka potpuno je neutemeljena, a kao takva i neodrživa. Država će nastojati pomoći koliko je god to moguće, u okviru naših legitimnih ovlasti. Ovakvi postupci Sloveniju čine izrazito nesigurnom za strane investitore, zbog čega se iskreno nadam da će biti razuma s obje strane te da će se ova situacija brzo i uspješno razriješiti! Očekujem od izvanrednog povjerenika Agrokora da poduzme sve za zaštitu tvrtke – komentirao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
19:26 19.12.2019.

Tako se to radi, dok ovi petljaju ovi uzeše i to bi uspjelo 100% da smo mi vlasnici ovako Rusi i Ameri protiv Slovenije , vratiti će Slovenci, još će ih moliti da uzmu nazad, aj u žvaku.

IK
Ispravak_krivog_navoda
23:54 23.12.2019.

Pa to se elegantno rijesi, opale se kazne za neplacanje komunalne naknade koje se onda naplate oduzimanjem imovine, pogotovo na Jadranu. Postupci na sudovima razvuku se u nedogled dok imovina ne propadne jer bivsi vlasnik ne moze nista dok spor ne zavrsi. E onda im se odrapi i kazna za neodrzavanje imovine i ugrozavanje ljudi zbog mogucnosti urusavanja, pa sve ispocetka - razvlacenje po sudovima u nedogled i uredno naplacivanje sudskih troskova.

OB
ObrenM
19:38 19.12.2019.

Perusko,Weber,Dalic,Maric i ostatak Borga su napravili vise stete (pokrali) nego Todoric i Slovenci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije