Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAJAM ITB BERLIN

Peking, Mexico City, Venecija, Amsterdam, Istanbul i Firenca u overturizmu

turizam
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
07.03.2019.
u 17:01

Aranžmani za pred i posezonu u Hrvatskoj trenutno se prodaju nešto bolje nego lani u ovo vrijeme

Rezultati brojnih sastanaka i susreta s najvažnijim partnerima na njemačkom tržištu vrlo su pozitivni. Većina partnera u 2019. planira povećanje ili smještajnih ili kapaciteta u zračnom prometu prema Hrvatskoj, kazao je nakon razgovora na burzi turizma u Berlinu šef HTZ-a Kristjan Staničić. Buking na njemačkom tržište trenutno zaostaje za lanjskim, ali aranžmani za izvansezonu prodaju se bolje nego lani. Hrvatski turistički čelnici vjeruju da do kraja godine neće biti minusa iz Njemačke, a u cjelini i nekoliko postotaka više gostiju nego 2018.

Predstavnici Reise Servis Deutschland (RSD) i WTouristica naglasili su na berlinskom ITB-u da su u prošloj godini prvi puta uveli čarter letove i paket aranžmane izvan glavnog dijela sezone. Tako će Dubrovnik od listopada prošle godine do svibnja ove godine biti povezan s Njemačkom i Skandinavijom svakodnevnim letovima, dva puta dnevno, koji ostvaruju odličnu popunjenost od 90 posto.

Program dodatno uključuje četverodnevni boravak u dalmatinskim destinacijama kao što su Split i Makarska. Očekuju da će u 2019. kroz ovaj program u Hrvatsku dovesti više od 40.000 putnika, dok projekcije za 2020. godinu govore o 55.000 putnika. 
O jačanju daljnje suradnje, a samim time i povećanju kapaciteta na postojećim aviolinijama te uvođenju novih razgovaralo se s predstavnicima Eurowingsa i Jet2 s kojima Hrvatska turistička zajednica ostvaruje suradnju kroz programe udruženog oglašavanja, odnosno strateških projekata. 

- Dinamika na hrvatskom štandu i štandovima naših suizlagača na sajmu ITB u Berlinu potvrda je pozitivne pozicije Hrvatske na njemačkom tržištu koja se intenzivno gradila prethodnih godina. Zajedničkim smo radom uspjeli pozicionirati našu zemlju kao cjelogodišnju destinaciju - kazao je direktor ureda HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio.  

Na berlinskoj burzi su, inače, predstavljeni i rezultati velikog međunarodnog istraživanja u šezdesetak zemalja IPK International, koje je pokazalo da se lani u svijetu putovalo 5,5 posto više nego 2017. U prošloj je godini bilo ukupno 1,4 milijarde međunarodnih turista.U 2019. se, zbog usporavanja svjetskog gospodarstva, očekuje nešto niža stopa rasta međunarodnih putovanja, ali i daljnje bujanje overturizma. U svijetu je sve više prenapučenih turističkih destinacija, a kao gradovi s najvećim problemom te vrste navode se Peking, Mexico City, Venecija, Amsterdam, Istanbul i Firenca. Istraživanje je pokazalo da turistička pretrpanost negativno utječe na putovanje svakog desetog međunarodnog putnika. Pri tom, broj onih kojima je overturizam pokvario odmor porastao je u proteklih dvanaest mjeseci čak 30 posto.

>>Poslovi u turizmu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije