Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ISTRAŽIVANJE

Pandemija je podigla svijest u Hrvatskoj, ali tvrtke ne razumiju što čini digitalnu transformaciju

Digitalizacija je potrebna
Foto: Pixabay
29.09.2020.
u 10:22

Većina ispitanika smatra kako digitalna transformacija neće donijeti smanjenje broja zaposlenika već da otvara prilike za nove poslovne modele i nove digitalne usluge.

IT stručnjaci u nekoliko su navrata krizu prouzročenu pandemijom novog koronavirusa opisali kao “sreću u nesreći” jer je s njom porasla i svijest o važnosti i potrebi digitalne transformacije, kao i pitanje hoćemo li za sličnu krizu u budućnosti biti digitalno spremni.

Ovim se temama kroz istraživanje bavila hrvatska konzultantska tvrtka Apsolon koja je drugu godinu zaredom izradila Hrvatski digitalni indeks (HDI), koji je, prikupivši podatke od 300 hrvatskih poduzeća (43 velikih i 257 srednjih) iz pet velikih skupina djelatnosti (poljoprivreda, proizvodnja, građevinarstvo, trgovina i usluge) pokrio stanje digitalizacije i digitalne transformacije u Hrvatskoj, digitalnu spremnost, digitalnu strategiju i interne procese te utjecaj digitalne transformacije na poslovanje.

Premda je u Hrvatskoj svijest o digitalnoj transformaciji sve veća i kontinuirano se razvija kvalitetan dijalog, podaci istraživanja pokazuju da Hrvatska ne razumije dovoljno digitalnu transformaciju, da mnoga poduzeća nemaju digitalnu strategiju dok digitalna transformacija nije na vrhu liste prioriteta, navodi Poslovni dnevnik.

Važno je najprije smjestiti Hrvatsku na europsku i svjetsku kartu digitalnog napretka. Na IMD svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti Hrvatska je tek 51. od 63 zemlje, dok se prema DESI indeksu koji prati napredak u području digitalizacije nalazimo na 20. mjestu od 28 članica EU. Pritom najslabije rezultate ostvarujemo u području povezivosti i digitalnih javnih usluga zato što je usluga javnog sektora još uvijek analogna i nije orijentirana korisniku, a najbolje rezultate u integraciji digitalnih usluga i u području ljudskog kapitala.

No interes i svijest o važnosti i potrebi rastu, a tomu u prilog ide i činjenica da je od 20 milijardi eura, koliko ćemo imati na raspolaganju za novo programsko razdoblje iz EU, digitalizacija jedan od ključnih prioriteta koji će se financirati. Rezultati su pokazali da, iako svijest i interes u blago rastu, poduzeća ne razumiju što sve digitalna transformacija obuhvaća i često je poistovjećuju s digitalizacijom; čak 76 posto poduzeća transformaciju povezuje s unapređenjem postojećih digitalnih poslovnih modela umjesto razvoja novih.

Digitalna transformacija odnosi se i na nove digitalne ponude, integraciju i optimizaciju sustava te jačanje digitalnih kapaciteta zaposlenika kroz treninga i edukacije. No, ovogodišnji rezultati pokazuju pomak – ispitanici su optimističniji i stanje digitalizacije u hrvatskom gospodarstvu ocijenili su s 2,52 (prošle godine 2,29), a pripremljenost Hrvatske za digitalizaciju u budućnosti s 2,70 (prošle godine 2,34).

No, unatoč svjesnosti, digitalna transformacija i dalje u većini poduzeća nije na vrhu liste prioriteta – u 44 posto njih tek je jedna od deset tema po važnosti, u 37,1 posto poduzeća jedna je od tri teme (prošle godine 29,7), a najvažnija je tema tek u 4,1 posto poduzeća. Predsjednica Uprave Apsolona Nataša Ćurić Martinčević istaknula je kako su tvrtke koje su ranije počele s digitalnom transformacijom krizu dočekale spremnije i tijekom lockdowna mogle su normalno raditi.

“U našem istraživanju tvrtke su navele da im je najveći problem tijekom lockdowna bila komunikacija s klijentima i dobavljačima. I upravo je komunikacija i kolaboracija, koja uključuje i internu i eksternu komponentu, jedan od ključnih segmenata digitalne transformacije. Dosta smo čitali o primjerima tvrtki koje su u jeku pandemije otvorile web-shopove, lansirale proizvode prilagođene pandemiji, omogućile zaposlenicima 100% rad od doma i slično te se ponekad stječe dojam da su te tvrtke u mjesec dana uspjele osmisliti i lansirati sve te projekte. No, važno je razumjeti da su to tvrtke koje su već napredovale u svojoj transformaciji i u smislu agilne organizacije koja se brzo prilagođava promjenama i u smislu digitalizacije i optimizacije internih procesa i sustava”, ističe Ćurić Martinčević.

Pozitivne trendove digitalne svijesti potvrđuju podaci da je najčešći nositelj odgovornosti za digitalnu transformaciju predsjednik uprave (u 39,2 posto poduzeća), a ne IT odjel. Većina ispitanika smatra kako digitalna transformacija neće donijeti smanjenje broja zaposlenika već da otvara prilike za nove poslovne modele i nove digitalne usluge.

Očekuju posljedice uspješne ili neuspješne transformacije u manje od tri godine, a njih 60 posto smatra da će najveći utjecaj digitalna transformacija imati na zaposlenike. Među najizraženijim rezultatima digitalne transformacije istaknuli su digitalizaciju poslovnih procesa (49,6 posto), efikasnost/niže troškove optimizacijom poslovnih procesa (48,5 posto) te korištenje novih tehnologija/trendova tržišta (45,2 posto). S druge strane, kao temeljne prepreke digitalnoj transformaciji ispitanici su naveli novac, fokus na postojeće prioritete poslovanja i nedostatak vremena za provođenje digitalne transformacije

Za digitalnu budućnost Hrvatske važne su političke mjere – čak 89 posto ispitanika, 9 od 10 poduzeća, smatra da je digitalizacija administracije važna, a 72,8 posto ispitanika smatra da bi prioritet trebala biti digitalna izobrazba u školstvu te izgradnja širokopojasne mreže (broadband). Ključan preduvjet za uspješnu digitalnu transformaciju jest i digitalna strategija, gdje Hrvatska ne kotira dobro jer razvijenu strategiju ima tek 17,7 posto poduzeća, uglavnom velikih, dok je 57,2 posto ispitanika tek planira razviti.

Njih 25,1 ne namjerava je razviti, a mahom je riječ o srednjim poduzećima. Važno je upozoriti kako je broj tih poduzeća od lani porastao za 5,4 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije