Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci hnb-a

Zbog pandemije karticama se plaćaju sve niži iznosi

Ilustracija
Foto: Pixabay
1/3
19.01.2021.
u 12:30

Broj online transakcija porastao je 34 posto, vrijednost 38 posto

Iako građani RH preferiraju fizičku kupnju i gotov novac kao najzastupljeniji oblik plaćanja usluga i robe u maloprodaji, pandemija, ali i potres u Zagrebu i okolici ubrzali su stopu rasta online kupnje i udjela bezgotovinskih plaćanja u odnosu na gotovinu.

U razdoblju od ožujka do listopada 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. broj online transakcija povećao se oko 34 posto, a vrijednost tih transakcija približno 38 posto – objavio je rezultate istraživanja o navikama plaćanja Tomislav Mišić, direktor Direkcije za nadzor platnog prometa u HNB-u.

Udio kartičnih plaćanja u ukupnom broju fiskaliziranih računa u cijeloj 2020. iznosio je oko 21 posto, što je za pet postotnih bodova više u odnosu na 2019. U prethodnim godinama prosječni godišnji rast tog udjela iznosio je po dva postotna boda. Udio vrijednosti transakcija kartičnih plaćanja u ukupnoj vrijednosti fiskaliziranih računa povećao se sa 44 posto na 46 posto u 2020. Autor napominje kako ti podaci potvrđuju da građani sve više počinju upotrebljavati kartična plaćanja i za manje iznose računa.

Broj beskontaktnih transakcija u razdoblju od ožujka do listopada u 2020. povećao se oko 76 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., dok se vrijednost transakcija povećala približno 161 posto. Broj kontaktnih transakcija u 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. pao je za oko 29 posto, a vrijednost transakcija za otprilike devet posto.

U 2019. je u Hrvatskoj i broj platnih transakcija zadanih mobilnim bankarstvom prvi put prestigao broj platnih transakcija zadanih internetskim bankarstvom.

- Pandemija je potaknula snažan trend rasta online kupnje koji se zadržao i nakon ljetnog ukidanja mjera stožera. Također, kao posljedica povećanja maksimalnog iznosa beskontaktne platne transakcije bez primjene PIN-a povećao se broj beskontaktnih plaćanja uz zadržavanje trenda rasta i u ostatku godine. Pandemija je ostavila traga i na turističku sezonu, što se posljedično odrazilo na manju potrošnju i plaćanja inozemnim platnim karticama. Iako građani RH tradicionalno preferiraju gotov novac kao najzastupljeniji oblik plaćanja usluga i robe u maloprodaji, pandemija je i u ovom segmentu ostavila traga na navike potrošača u smislu pojačane sklonosti i ubrzavanja stope rasta udjela bezgotovinskih plaćanja u odnosu na gotovinu. U trenutku pisanja ove analize u RH su na snazi nove restriktivne mjere koje uključuju zabranu ili ograničavanje rada mnogim djelatnostima te se stoga može očekivati da će i te nove mjere utjecati na nastavak i ubrzavanje spomenutih trendova – zaključuje autor analize.

VIDEO Na inauguraciji Joe Bidena pit će se vino iz Hrvatske!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije