Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija u Sl. Brodu

Pandemija dodatno uzdrmala pilanarski sektor: skladišta puna, cijene dampinške

Slavonski Brod: Ministrica Vučković na 11. Kongresu pilanara jugoistočne Europe
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
26.09.2020.
u 14:06

Ministrica se osvrnula na potencijale drva kao energenta te rekla kako se planira izrada Nacionalnog plana uporabe biomase u javnom sektoru.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe. Riječ je o manifestaciji koja već 11 godina okuplja predstavnike pilanske industrije iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, ali i drugih europskih zemalja poput Austrije, Njemačke, Italije, a isto tako i predstavnike europskih udruženja iz Bruxellesa.

Tematski fokus ove je godine bio na utjecaju koronakrize na pilansku industriju, novom izazovu punih skladišta i dampinških cijena. Ministrica se osvrnula na potencijale drva kao energenta te rekla kako se planira izrada Nacionalnog plana uporabe biomase u javnom sektoru. Ona je kazala kako se ovaj sektor bori s problemima dugotrajne naravi, ali i onima uzrokovanim iznenadnom pandemijom. Naglasila je kako je ministarstvo na čijem je čelu svojim mjerama uvelike doprinijelo prevladavanju krize

- Pored onih najvažnijih općih gospodarskih mjera Vlade Republike Hrvatske, koje su poduzete za sve sektore pogođene epidemijom covida-19, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su isto tako nastojali dodatno pomoći ovaj sektor. Tako smo u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj ove godine oformili posebnu kreditnu liniju vrijednu 220 milijuna kuna sa subvencijom Ministarstva poljoprivrede vrijednom 25 milijuna kuna kako bismo pomogli ovom vrlo važnom, izvozno orijentiranom sektoru – rekla je ministrica Vučković.

Razgovaralo se i o drugim aktualnim temama iz drvoprerađivačkog sektora kao i o kretanjima na međunarodnim tržištima drvnih proizvoda, europskoj sektorskoj politici, dostupnosti i raspodjeli sirovina, primjeni novih tehnologija sušenja i pripremi alata.

Jedan od ciljeva ove manifestacije je povezati i umrežiti predstavnike pilanske industrije i šumarstva, vodeće europske proizvođače pilanskih tehnologija, relevantne institucije te jedinice lokalne samouprave kako bi razmotrili zajedničke izazove i izgradili održiva partnerstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije