Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eurostat

Pad prometa u maloprodaji EU-a i eurozone u lipnju

Kuna će biti zamijenjena eurom po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
03.08.2022.
u 17:34

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji pao za 1,9 posto u odnosu na svibanj, kada je prema mjesecu ranije bio uvećan za 1,7 posto

Promet u maloprodaji EU-a i eurozone u lipnju je smanjen na mjesečnoj i godišnjoj razini, nakon poboljšanja u svibnju, uz najizraženiji pad u trgovini neprehrambenim proizvodima, pokazale su u srijedu procjene Eurostata.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a u lipnju je pao 1,3 posto u odnosu na svibanj kada je prema revidiranom podatku porastao za 0,2 posto, pokazuju procjene europskog statističkog ureda. Istodobno, u eurozoni promet je smanjen za 1,2 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u svibnju, prema revidiranim podacima.

Pad prometa zabilježen je u svim promatranim kategorijama proizvoda, a prednjačili su neprehrambeni proizvodi, s padom prometa u maloprodaji na oba područja za 2,6 posto. Smanjio se i promet na benzinskim postajama, za 1,4 posto u EU te za 1,1 posto u eurozoni. Promet od trgovine prehrambenim proizvodima, pićima i duhanom smanjen je za 0,2 posto u EU i za 0,4 posto u eurozoni.

Pad prometa i u Hrvatskoj

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u lipnju na mjesečnoj razini pao promet od trgovine na malo u Danskoj, za 3,8 posto. Blizu su i Nizozemska i Estonija, s padom prometa od 3,4 odnosno 2,4 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji pao za 1,9 posto u odnosu na svibanj, kada je prema mjesecu ranije bio uvećan za 1,7 posto. Rast prometa zabilježen je samo u Irskoj i na Malti, za 0,5 posto, te u Finskoj i Austriji, gdje je uvećan 0,3 odnosno 0,2 posto. Eurostat nije raspolagao samo podacima za Češku i Grčku.

Rast samo prodaje goriva

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a pao je za 2,8 posto u lipnju te za 3,7 posto u eurozoni, pokazuju tablice statističkog ureda.

Usporedbe radi, u svibnju je promet u maloprodaji EU-a porastao za revidiranih 1,1 posto. U eurozoni je uvećan prema revidiranim podacima za 0,4 posto.

I u EU i u eurozoni samo je porastao promet od trgovine na malo gorivima, za 2,7 odnosno dva posto. Promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima pao je za 3,9 posto na razini Unije i za 4,8 posto u eurozoni. Smanjen je i promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 2,3 posto u EU, te za 3,1 posto u eurozoni.

Skok opet u Sloveniji

Među zemljama EU-a, daleko je najviše u lipnju ponovno skočio promet u maloprodaji u Sloveniji, za 22,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Slijede Poljska i Cipar, s rastom prometa od 9,3 odnosno 8,4 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u lipnju uvećan 1,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 2,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Najveći pad prometa u odnosu na prošlogodišnji lipanj bilježila je Danska, za 9,5 posto. Slijede Njemačka i Irska, s padom prometa u maloprodaji za 8,8 posto. Blizu je i Nizozemska, s padom prometa za 6,1 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije