Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIZIK POSLOVANJA

Pad depozita banaka i smanjeno kreditiranje

'A passer-by walks in front of cash machines of French bank Societe Generale in Marseille, September 13, 2011. Chief executive Frederic Oudea told a German financial daily newspaper that the French ba
'JEAN-PAUL PELISSIER'
15.09.2011.
u 09:30

Pad rejtinga doveo je do smanjenja tržišne vrijednosti banaka i do 60 posto.

Francuskim bankama Crédit Agricole i Société Générale rejting-agencija Moody's snizila je rejting zbog prevelike izloženosti grčkom dugu. Te banke, kao i većina francuskih, drži velik broj grčkih obveznica u svom portfelju.

Pad depozita i kredita

Zbog toga su i njihove dionice u stalnom padu pa je tako, primjerice, tržišna vrijednost Société Générale od početka srpnja manja oko 60 posto. Inače, banke su tradicionalno sklone držati "siguran" portfelj u državnim obveznicama, što se s ovom krizom nije pokazalo točnim. Pa je zbog toga mnogim bankama već prije smanjen rejting, mnoge se susreću s problemom nelikvidnosti, poslovanje im je lošije, a zbog toga mnoge najavljuju novo rezanje troškova. Sniženjem rejtinga banke su, naime, suočene s većim troškovima prikupljanja sredstava nego same korporacije.

Zbog toga se i smanjuje kreditiranje malim i srednjim tvrtkama, što je problem u Europi, gdje su te tvrtke generator zapošljavanja. Manje kredita, prema procjenama, sigurno će smanjiti gospodarski rast. Padaju i depoziti zbog narušenog povjerenja u financijskih sektor. Pa su tako depoziti financijskih institucija u grčkim bankama pali za trećinu od početka 2010. godine, u Njemačkoj 12 posto, Francuskoj šest posto, Španjolskoj 14 posto... Pa su stoga banke spremne platiti višu cijenu da privuku depozite. Kreditiranje je smanjeno bez obzira na to što je Europska središnja banka plasirala oko 500 milijardi eura europskim bankama. Čelnik banke Jean-Claude Trichet najavio je da ESB posjeduje još rezervi kojima im može popraviti likvidnost. U srijedu je španjolska središnja banka izvijestila da su španjolske banke u kolovozu posudile od ESB-a oko 24,5 milijardi eura više nego mjesec prije.

Otkazi

Mnoge američke i europske banke najavile su rezove, prije svega svojih zaposlenika. Prema podacima Bloomberga, otpuštanje oko 70.000 zaposlenika najavilo je pet europskih banaka – švicarske UBS banka i Credit Suisse, britanske Barclay's, Royal bank of Scotland i HSBC banka. U istom razdoblju američke banke planiraju otpustiti oko 42.000 osoba. Samo je Bank of America najavila otpuštanje 30.000 radnika.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
marinkomarinko
09:50 15.09.2011.

baš mi je drago -samo tako - ipak su banke sve zakuhale

NE
nepotrebni
10:21 15.09.2011.

Jesi se nasao nasladivat.. nema veze sto ce obicni ljudi na svojim ledima i svojim novcima opet sve izvlacit.

AP
apolon
08:42 16.09.2011.

isto kao i na jesen 2008g. prekonoćne kamatne stope na kredite između banaka nezadrživo jure na nove vrhove razmetljivom gospodinu iz E.C.B. Trichetu to nije predstavljalo - NIŠTA, prava sitnica! jučer pak je \"popravio \" likvidnost banaka otvaranjem masovne \"SWAP\"banaka otvaranjem masovne \"SWAP\" linije moleći FED da zamijeni USD za bezvrijedne Eure!!! FED-ovo masovno otvaranje linije E.C.B time priznaje da je EUROPA u ogromnoj krizi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije