Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banke

Ovrhe ubuduće i na oročeni novac i na štednju

Ivan Šuker
Žarko Bašić/Pixell
03.07.2010.
u 08:00

Bankari su se borili do zadnje kapi krvi protiv ovog zakona, tvrdi ministar Šuker

Do zadnje kapi krvi borio se bankarski sektor protiv novog zakona kojim će Fina, koja će provoditi ovrhe u novcu, moći dužnicima sjesti i na oročeni novac, ali i na štedne uloge u bankama. Tako je ministar financija Šuker opisao muke oko novog zakona.

U Hrvatskoj udruzi banaka kažu pak da banke nisu protiv zaštite vjerovnika i jačanja financijske discipline, nego smatraju da nije potrebno donositi poseban zakon o ovrhama nad oročenim novcem i štednjom, nego je to trebalo regulirati u Zakonu o ovrhama.

– Budući da su dva zakona, bit će zbrke u vezi s redoslijedom naplate jer ovršni zakon daje prednost sudskim rješenjima, a porezni zakon poreznim rješenjima – tvrdi Zoran Bohaček, predsjednik HUB-a. On dodaje kako nigdje u EU ne postoji takav zakon i da ga baš zanima mišljenje EK-a o njemu. S druge strane, izvori bliski Fini kažu da su bankari nervozni jer bi dosad naplatili svoja potraživanja i savjetovali klijentima da oroče novac na šest mjeseci, a sada se mijenjaju pravila igre.

Zasad nema podataka o tome koliko će građana ili tvrtki biti zahvaćeno ovim zakonom, tj. koliko ih se od ovrhe spašavalo oročavanjem.

Ali kad se zna da u RH ima 19.000 tvrtki bez ijednog zaposlenog, ali sa 12 milijardi kuna duga, sigurno ih nije malo. Uvode se i javni ovršitelji koji će, umjesto sudova, provoditi ovrhe.

Ključne riječi

Komentara 30

10
101lakeoswego
11:20 03.07.2010.

aje vi komunisticki \"specijalisti\" kaj je morav suker napravit, mozda sve pobit kaj su opljackali hrvatsku, onda bi vi komunjare ostali bez glave, repa i tijela hehehehehehhe, pak vi kaj imate zavrsene najvise moguce skole v kumrovcu pak vi bi morali znati kaj mora suker napravit, smao nemojte predlagat ko vasi glavonje sa pljesnevom tikvom-prodat telekom za 196 milijuna eura hehehehehehe

SO
sotokuco
12:27 03.07.2010.

Pošteno. Čovjek cijeli život živi skromno, odriče se da bi imao u starosti i nemoći potrebu u štednji i postoji šansa da mu to netko \"mazne\". Predlažem da se mjeri i zrak koji udišemo te da na njega plaćamo porez.. I on je valjda vlasništvi RH.

OB
-obrisani-
16:20 03.07.2010.

Neka pretresu firmu \" ENERGON - ZAGREB \" ,\" ENERGON-MONTAŽA i sad pod trečim nazivom,to je takva lopovska firma da boli glava,OBA DVA RAČUNA SU IM BLOKIRANA PLAČE SU DUŽNI RADNICIMA VARAJU DRŽAVU SVAŠTA RADE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije