Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Većinom iz dva sektora

Ovo su hrvatske kompanije budućnosti: Tko je spreman za 4. industrijsku revoluciju

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
03.03.2021.
u 22:50

Srž je četvrte industrijske revolucije umjetna inteligencija, odnosno primjena strojnog učenja, a posebno dubokog učenja: algoritma za prepoznavanje stanja sustava i autonomno odlučivanje

U bazenu od nešto više od sedam tisuća hrvatskih poduzeća koja pouzdano u svom radu upotrebljavaju tehnologiju četvrte industrijske revolucije (I4.0), individualnom provjerom svakog subjekta s popisa korisnika visokih tehnologija, istraživački dvojac Hrvatske narodne banke otkrio je da Hrvatska ima 58 poduzeća koja zadovoljavaju sve kriterije da ih se može nazvati poduzećima budućnosti!

Očekivano, na listi su se našli Ericsson Nikola Tesla, Infobip i Rimac automobili, ali korak s vremenom drže i mnoge poznate proizvodne tvrtke poput Saponije iz Osijeka, Jadran Galenskog laboratorija, pekarske industrije Mlinar, Atlantica, AD Plastica, Kraša i Končar Energetskih transformatora. Procjenu spremnosti hrvatskih poduzeća na uvođenje tehnologija I4.0 proveli su istraživači HNB-a Rajka Hrbić i Tomislav Grebener koji vele da je srž četvrte industrijske revolucije umjetna inteligencija, odnosno primjena strojnog učenja, a posebno takozvanog dubokog učenja: algoritma za prepoznavanje stanja sustava i autonomno odlučivanje kako bi dobili najbolji rezultat.

Robotizirani pogoni

Mlinar, recimo, ima visoko automatiziran proces proizvodnje, Saponia pametne strojeve, automatizirane proizvodne linije ili robotske ruke, dok Antlantic grupa ima jedan od najvećih projekata privatnog oblaka u regiji te koriste naprednu kognitivnu analitiku u različitim poslovnim segmentima. U tehnološkom smislu u Atlanticu razmatraju mogućnosti primjene IoT (Internet of Things) tehnologije u proizvodnji i prodajnom kanalu te strojnog učenja u upravljanju investicijama u marketing. Kod Klimaopreme iz Samobora cjelokupni know-how u ovom sektoru rezultat je vlastitog istraživanja i razvoja, a gotovo sve se proizvodi u vlastitim visokoautomatiziranim i robotiziranim pogonima.

Foto: HNB

Omco u Humu na Sutli zavaruje robotima u proizvodnji, Gideon brothers iz Osijeka ima robotički tim, IoT NET ADRIA razvija prvu domaću IoT mrežu. Jadran galenski laboratorij ima visokoautomatiziranu proizvodnju te je u drugoj fazi projekta izdvajanje automatskog skladišta. Najviše hrvatskih poduzeća s potencijalom za I4.0 nalazi se u računalnim djelatnostima. Postoje različite definicije industrije 4.0, a zajedničko im je to da obuhvaćaju tehnologije koje vode prema automatizaciji određenih procesa pri proizvodnji te pružanju usluga.

To su trodimenzionalni ispis, umjetna inteligencija, proširena stvarnost, roboti, veliki podaci, Blockchain, tehnologija oblaka, “cobotic” sustavi, kibersigurnost, dronovi, mobilna tehnologija, nanotehnologija...

Poslovi kojih još nema

Istraživači tvrde da je u korak s vremenom 58 hrvatskih poduzeća, što se vidi i po njihovim poslovim rezultatima. Imaju veći omjer kapitala i rada, konkurentnija su na inozemnom tržištu, dvostruko skuplje plaćaju zaposlenike i imaju značajno veći udio izvoznih prihoda od tradicionalnih industrija.

Od analiziranih 7147 poduzeća identificirano je 141 poduzeće s potencijalom za I4.0 (1,97% analiziranih subjekata), i to dominatno velikih poslovnih subjekata koji ostvaruju četvrtinu poslovnih prihoda u analiziranom uzorku, a njih 58 zadovoljilo je tražene kriterije. – Rizičnost poduzeća četvrte industrijske revolucije značajno je niža od rizičnosti tradicionalnih poduzeća jer od promatranih 7147 poduzeća ni jedno I4.0 poduzeće nije imalo zabilježen zastoj u plaćanju obveza dulji od 90 dana, više su koncentrirana u boljim razredima rejtinga, posebno u razredu 1, navode u središnjoj banci.

Odskaču i po većim ulaganjima u razvoj, višim udjelom postrojenja i strojeva u dugotrajnoj imovini, troškovno su efikasniji te produktivniji.

– Poželjno je da država potiče ulaganja u istraživanja i razvoj, tj. tehnologije I4.0, pri čemu se može primijeniti pristup razvijenih zemalja. To su osnivanje posebnih fondova za financiranje investicija i razvojnih projekata kao u Italiji, Njemačkoj i Finskoj, prilagodba regulativnih okvira (poticanje pokretanja razvojnih tvrtki, reguliranje uporabe tehnologije I4.0 poput autonomnih vozila, dronova i robota), promjena i prilagodba edukativnog sustava novim radnim vještinama te poticanje primjene novih tehnologija, zaključuju Rajka Hrbić i Tomislav Grebenar, koji vjeruju da će velik dio populacije za nekoliko godina raditi na poslovima koji danas ne postoje.

Stvaraju novac iz zraka: Britanci prodaju morski zrak u bocama za 530 kuna

Komentara 13

DE
DeepState
00:00 04.03.2021.

zaboravili ste ZG Holding! To je firma budućnosti!

Avatar renac
renac
07:12 04.03.2021.

Jedine dvije kompanije u Hr cvatu ,a to su hdz i sdp sa ogrankom sdssa.

ES
Esteder
04:04 04.03.2021.

4 industrijska revolucija iliti GREAT RESET je pojam osmišljan od WEF Davos i Klaus Schwab, gdje će narod ostati bez posla a umjesto vas radit će globalističke big tech firme. Banke nestaju, imate digitalni novac gdje država može udarati porezz koliko hoće. usljed toga ćete i ostati bez penzija. To vam ne govore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije