Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne pada baš sve

Ovo je godina uzleta životnih osiguranja

Hrvoje Pauković
Saša Jokić/Pixsell
17.04.2013.
u 18:35

Prosječna premija u obveznom autoosiguranju iznosi 1623,92 kune i viša je 2,28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dok je zaračunata bruto premija osiguravajućih društava u prva tri mjeseca 2013. pala 0,7 posto, na 2,52 milijarde kuna, što se mahom može \"zahvaliti\" tržištu neživota, osiguranje života u prvom tromjesečju doživljava pravi uzlet. Ukupna bruto premija životnih osiguranja rasla je, prema statistici Hrvatskog ureda za osiguranje, 7,9 posto, na 617,78 milijuna kuna, a udio u ukupnoj premiji povećao joj se sa 22,59 na 24,54 posto. Klasičnom osiguranju života premija je rasla 9,2 posto, na 545,17 milijuna kuna, dok se rentnom povećala čak 37,10 posto, na 2,54 milijuna kuna.

Dio stanovništva čija štednja raste tijekom cijelog razdoblja krize očigledno je dio novca uložio u osiguranje života, koje se više ne može osloniti na vezanje uz stambeno kreditiranje. S druge strane, demografski trendovi koji govore u prilog starenju stanovništva i sve manjem fundusu novca za mirovine utjecali su na povećanje rentnog osiguranja kojim se može \"podebljati\" mirovina. Pad od četiri posto bilježe životna ili rentna osiguranja kod kojih osiguranik na sebe preuzima investicijski rizik, što se uklapa u ukupno smanjenje apetita za rizik. Njihova se premija smanjila na 29,44 milijuna kuna, a u ukupnoj premiji imaju udio 1,17 posto. U padu od 7,40 posto su i osiguranja za slučaj vjenčanja ili rođenja sa zaračunatom premijom od 1,85 milijuna kuna.

Neživotna osiguranja s ukupnom premijom od 1,89 milijardi kuna bilježe pad od 3,2 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine, a udio u ukupnoj premiji i dalje im je visok – 75,46 posto. Najzastupljenije je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila s premijom od 693,14 milijuna kuna i rastom 1,7 posto. Prosječna premija u obveznom autoosiguranju iznosi 1623,92 kune i viša je 2,28 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

>>Životno osiguranje za žene u 2013. i 66 posto skuplje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije