Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva faza

Otvoren Data centar HT-a vrijedan 62,5 milijuna kuna

Data centar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
06.06.2014.
u 16:41

U sklopu prve faze uređeno je 450 kvadratnih metara serverskog prostora

Data centar Hrvatskog Telekoma danas je svečano otvoren. Radi se o investiciji vrijednoj 62,5 milijuna kuna, a projekt je realiziran u suradnji HT-a i Končara. Rezultat je rada hrvatskih stručnjaka, a kako tvrde u HT-u jedan je od najmodernijih Data centara u ovom dijelu EU. Svečanom otvorenju uz brojne uzvanike i čelnike HT-a i Končara prisustvovao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

- ICT je jedna od strateških industrija u Hrvatskoj, prepoznata kao takva u prijedlogu Industrijske strategije. Ovaj je projekt još jedan dokaz kako hrvatski stručnjaci i hrvatsko znanje mogu izgraditi najnaprednija tehnološka rješenja - istaknuo je ministar Vrdoljak.

Davor Tomašković, prvi čovjek HT-a, rekao je da je izgradnja Data centra jedna od najvećih investicija HT-a u ICT sektor. Tijekom 2014. godine investirat ćemo više od milijardu kuna te dodatno potvrditi poziciju jednog od važnih pokretača razvoja hrvatskog gospodarstva. Uz vodeću ulogu na području telekom usluga u Hrvatskoj, HT već nekoliko godina ostvaruje značajne rezultate u ICT segmentu, u kojem su prihodi prošle godine povećani za čak 25 posto u odnosu na godinu ranije, istaknuo je Tomašković.

Data centar HT-a projektiran je prema najboljim svjetskim standardima, a u sklopu prve faze uređeno je 450 kvadratnih metara serverskog prostora. Realizacijom druge faze bit će uređeno dodanih 450 kvadratnih metara serverskog prostora, kazuju u HT-u.

I Vrdoljak i Tomašković osvrnuli su se na krizne namete mobilnoj industriji, mjeru Vlade koja je rezultirala povećanjem cijena na mobilnim računima građana. Dok je Vrdoljaku žao što se Vlada zbog balansa proračuna morala odlučiti na taj korak, Tomaškoviću je žao što su taj trošak morali prebaciti na svoje korisnike. Radi se o 138 milijuna kuna, koje HT nije mogao apsorbirati a da ne ugrozi svoje poslovanje i razvoj, istaknuo je Tomašković.

>> Vrdoljak: Vlada će upravljati državom sve dok postoji većina u Saboru

Komentara 1

Avatar atrpimir
atrpimir
13:19 09.06.2014.

vrdoljak i izgleda k'o lik iz zvjezdanih staza Data tako da su i pravu osobu pozvali da otvori centar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije