Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARAJU POTROŠAČE

Otkrivena velika prijevara: Prilikom kupnje na internetu dobro pripazite na ovo

internet kupovina
Foto: Pixabay
1/2
16.02.2021.
u 12:26

Industrija lažnih recenzija napreduje unatoč tome što se to striktno protivi Amazonovim uvjetima korištenja te se tako krši i zakon o zaštiti potrošača

Lažne recenzije stvari koje se prodaju na Amazonu reklamiraju se za samo 5 funti, otkrila je jedna potrošačka organizacija, piše Sky News.

Which?, stranica za recenzije proizvoda i usluga, otkrila je deset web stranica koje nude manipulirajuće recenzije prodavačima na Amazonu istodobno tražeći pozitivne kritike u zamjenu za besplatne proizvode ili novac.

Industrija lažnih recenzija napreduje unatoč tome što se to striktno protivi Amazonovim uvjetima korištenja te se tako krši i zakon o zaštiti potrošača.

Unatoč tome, Amazon je u 2020. godini prodao proizvode vrijedne 215 milijardi dolara, a pandemija koronavirusa išla je na ruku internetskoj trgovini.

Paket od 50 lažnih recenzija prodaje se tako za 620 funti, dok paket od 1000 recenzija stoji 8000 funti.

Samo pet tvrtki koje se istraživalo imalo je više od 700 tisuća recenzija na svoje proizvode, što je izazvalo dodatne sumnje. U zamjenu za recenzije dobili su besplatne proizvode ili proizvode s popustom.

U Amazonu su potvrdili kako su uklonili dio lažnih recenzija, ali da oni to ne mogu učiniti sami.

– Kupci moraju moći vjerovati recenzijama koje vide, a za sustavnu manipulaciju recenzijama potrebna je globalna koordinacija s jačim ovlastima protiv onih koji ih omogućavaju. Mi nastavljamo raditi na zaštiti autentičnosti recenzija kupaca. Kupcima koji sumnjaju na vjerodostojnost recenzije proizvoda savjetujemo da to prijave klikom na link koji se nalazi ispod svake recenzije. Mi ćemo zatim to istražiti i poduzeti potrebne mjere – rekao je glasnogovornik Amazona.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 1

CS
cs1942
17:20 23.02.2021.

Ja pretežno kupujem sve osim hrane putem interneta. Čitam recenzije, ali samo negativne. Pozitivne me ne interesuraju, jer znam da su pretežno lažne. Negativne analiziram, iz njih izvlačim što je potrebno i na taj način ocijenjum produkt. Više sam naletio na loše produkte u dučanima, nego na internetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije