Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOBOJ OPERATORA

Osnivač H1 Telekoma nadglasan na burnoj izvanrednoj skupštini - podržan plan o pripajanju Optimi

Zoran Kezman, predsjednik uprave Optima Telekoma
Foto: Anto Magzan/Pixsell
26.01.2017.
u 14:23

Još jedino AZTN mora dati “amen” na ovaj posao, ali osnivač H1 Zoran Ćurković bio je za obrnuti postupak, da ta tvrtka preuzme Optimu

Osnivač i manjinski dioničar H1 Telekoma Zoran Ćurković nadglasan je jučer na burnoj, petosatnoj izvanrednoj skupštini tog operatora. Kao rezultat glasovanja državna banka HPB, kao većinski dioničar H1 Telekoma, te drugi veći dioničar Croatia osiguranje, podržali su prvotni plan o pripajanju H1 konkurentu Optima telekomu. Prethodno je na izvanrednoj skupštini Optime to učinio i njezin većinski vlasnik Zagrebačka banka. Jedino što sada stoji pred realizacijom tog posla je odluka Agencije za tržišno natjecanje, koja se zasad suzdržava od komentara.

U iščekivanju odluka s ovih dviju skupština, a nakon što je Poslovni dnevnik izvijestio o oštrom sukobu dioničara H1 Telekoma, dionica njegova preuzimatelja, Optime, već je drugi dan zaredom zvijezda Zagrebačke burze. Tako je u utorak bila najtrgovanija (1,12 milijuna kuna, rast cijene na 2,85 kn). Jučer je njome trgovano više od 760 tisuća kuna uz cijenu 2,72 kune za dionicu.

Zaba i HPB pristali su da se H1 Telekom pripoji Optimi zamjenom dionica. Za tisuću dionica H1 njegovi dioničari dobit će 750 novih dionica Optima telekoma. Nove dionice Optima će zasebno izdati, a bit će izlistane na ZSE, njima će se moći trgovati u idućih godinu dana. Onim dioničarima koji na to ne pristanu, Optima jamči nadoknadu od 1,70 kuna po dionici H1 Telekoma.

Kako doznajemo, čini se da zaključenju ovoga posla finalna prepreka čak neće biti odluka AZTN-a, već potencijalni sudski epilog priče. Izvori bliski Zoranu Ćurkoviću smatraju da je evaluacija namještena. Ćurković je u dopuni dnevnog reda izvanredne skupštine H1 naveo da je vrijednost toga telekoma podcijenjena čak 57 posto.

>> Potpredsjednik HT-a: Preveliki smo da ostanemo 'doma' pa se nastavljamo širiti u regiji

Komentara 1

ŠR
što-reći
14:51 26.01.2017.

Ovo s omjerom dionica 1000:750 je samo privid. Po predloženoj evaulaciji ispada da je Optima vrijednija 11,8 puta više od H1. U to ne samo da je teško povjerovati. Osim toga izgleda da je sve provedeno preuranjeno. Treba vidjeti štoo će napravit AZTN jer nakon prijave koncentracije nastupa zabrana provedbe koncentracije i čini se da je to prekršeno ovim skupštinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije