Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aduti u kulturi u 2019.

'Osmi povjerenik' hrli prema Oscaru, u Zagrebu izložbe A. Caldera, M. Berbera, D. Džamonje...

31.12.2018.
u 08:00

Izložbom skulptura obilježava se 10 godina od smrti Dušana Džamonje, a na Pulskom filmskom festivalu očekuje se “General” Antuna Vrdoljaka o životu generala Ante Gotovine

Kažu da broj 19 znači uspjeh i ispunjenje planova. Vodeći se time, u 2019. godini na području kulture očekujemo jednako dobru i plodnu, ako ne i bolju godinu od ove koju ispraćamo. A aduta ima.


 

Tako primjerice Umjetnički paviljon, koji je u 2018. bogatim likovnim programom proslavio 120. rođendan, nakon zatvaranja izložbe Vlahe Bukovca i Alexandrea Cabanela u siječnju nastavlja jednakim tempom pa već potkraj mjeseca prvi put javnosti izlaže zbirku Asima Kurjaka. Slijedi obilježavanje deset godina smrti kipara Dušana Džamonje izložbom njegovih skulptura, a potom i senzacija iz Amerike – velika izložba megazvijezde Alexandera Caldera.

Na istom području, Klovićevi dvori konkuriraju travanjskom monografskom izložbom Mersada Berbera. Njegova zadnja izložba u Zagrebu bila je 1988., trideset godina nakon nje ovo je izuzetna prilika da publika upozna, u iscrpnom kritičkom kontekstu, zapravo nepoznatog Mersada Berbera, njegov impozantan crtački i slikarski mozaik širokog raspona, sazdan od brojnih ciklusa i nikad viđen u ovoj impostaciji.

Nastavljaju sveobuhvatnom izložbom u povodu 90. obljetnice osnutka grupe Zemlja, jedne od ključnih hrvatskih umjetničkih skupina međuratnoga razdoblja.

Bila je to organizirana umjetnička mreža s izrazito društveno angažiranom motivacijom. Javnosti će se predstaviti reprezentativan presjek protagonista Zemlje: Krste Hegedušića (ideologa, pokretača i autora Zemljina programa), Lea Juneka, Otona Postružnika, Marijana Detonija, Đure Tiljka, Omera Mujadžića, Ivana Tabakovića, Kamila Ružičke, Kamila Tompe, Ivana Generalića, Petra Smajića, Vanje Radauša, Drage Iblera (autora manifesta i predsjednika Udruženja), Drage Galića, Stjepana Gomboša, Mladena Kauzlarića, Stjepana Planića...


 

Glazbeno ljeto i tradicionalni InMusic festival prvi put u Hrvatsku dovode britanske velikane The Cure. S uzbuđenjem ćemo pratiti i dodjelu prestižne Nobelove nagrade za književnost koja će u 2019. prvi put u povijesti biti dodijeljena dvojici autora. Razlog je, naravno, seksualni skandal zbog kojeg se akademija raspala po šavovima i nije imao tko dodijeliti nagradu za 2018. godinu.

Što se tiče filma, osim što se iskreno nadamo da će se “Osmi povjerenik” Ivana Salaja probiti do Oscara jer ga zaslužuje, posebno se veselimo Pulskom filmskom festivalu. Razlog? Kako je najavljeno, u konkurenciji bismo mogli gledati film “General” Antuna Vrdoljaka, dugoočekivani uradak o životu Ante Gotovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije