Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpisan ugovor

Osigurana sredstva za priključenje na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima

Zagreb: Ministar Ćorić potpisao ugovor u HEP-u s predstavnicima roma
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
18.06.2020.
u 13:48

Od ukupnog broja od oko 500 potencijalnih priključaka, program elektrifikacije u prvoj fazi obuhvaća najmanje 200 priključaka na području sedam županija

U sjedištu Hrvatske elektroprivrede u Zagrebu potpisan je ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima u okviru Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske za romsku nacionalnu manjinu u razdoblju 2017. - 2020. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor HEP – Operatora distribucijskog sustava d.o.o. Nikola Šulentić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ovim je ugovorom osiguralo sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna kojima će HEP ODS realizirati priključke korisnika koji ispunjavaju sve potrebne zakonske preduvjete neophodne za priključenje na distribucijsku mrežu.

"Vjerujem da će se provedbom ovoga Ugovora u okviru Operativnoga programa Vlade Republike Hrvatske za nacionalne manjine znatno unaprijediti kvaliteta života pripadnika romske nacionalne manjine. Energija je ključni moment u gotovo svim područjima života stoga je važno da je dostupna svima, bez iznimke", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Od ukupnog broja od oko 500 potencijalnih priključaka, program elektrifikacije u prvoj fazi obuhvaća najmanje 200 priključaka na području sedam županija (Sisačko–moslavačke, Koprivničko–križevačke, Bjelovarsko–bilogorske, Brodsko–posavske, Osječko-baranjske, Međimurske i Varaždinske županije.

Kao još jedan prioritet Hrvatske elektroprivrede, predsjednik Uprave Frane Barbarić navodi omogućavanje uvjeta za pristup električnoj energiji i korištenje električne mreže svim građanima. 

"Taj je naš cilj sukladan politici i opredjeljenjima Vlade Republike Hrvatske, što se u ovom slučaju potvrđuje financiranjem Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstva u romskim naseljima. HEP će kao i inače, obveze preuzete ovim ugovorom ispuniti odgovorno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku", izjavio je.

Veljko Kajtazi je zahvalio Vladi na velikom iskoraku za romsku zajednicu u Hrvatskoj, naglasivši kako je današnjim potpisivanjem ugovora dokazano da je Hrvatska socijalna država u kojoj svi njeni građani imaju pravo na osnovne životne potrebe, poput električne energije.

Direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić naglasio je da i ovim prilikom HEP ODS potvrđuje svoju ulogu nepristranog operatora budući da su svi objekti s popisa za priključenje morali ispuniti sve zahtjeve za realizaciju koji se odnose na legalnost objekata i plaćene naknade za priključenje, sukladno zakonskoj regulativi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije