Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revidirani podaci

Oporavak japanskog gospodarstva sporiji od očekivanog

japan
AFP
09.12.2009.
u 08:43

Gospodarstvo je raslo po stopi od 1,3 posto tijekom trećeg tromjesečja, što je mnogo niže od prijašnje procjene od 4,8 posto. Glavni razlog toj oštroj promjeni prema dolje jest revizija broja kompanija koje su ulagale u nova dobra.

Japansko gospodarstvo oporavlja se mnogo sporije nego što se to očekivalo u razdoblju od srpnja do rujna, pokazali su službeni revidirani podaci. Gospodarstvo je raslo po stopi od 1,3 posto tijekom trećeg tromjesečja, što je mnogo niže od prijašnje procjene od 4,8 posto. Glavni razlog toj oštroj promjeni prema dolje jest revizija broja kompanija koje su ulagale u nova dobra, a ove nove, nepovoljne statistike objavljene  su samo dan nakon što je vlada odobrila nove pakete pomoći.

Nedavno izabrani premijer Yukio Hatoyama rekao je kako će potrošiti 81 milijardu dolara na mjere koje će poticati zapošljavanje, proširiti poticaje za energetski učinkovite proizvode i osigurati pozajmice za pomoć malim i srednjim poduzetnicima. Sličan stimulativni paket za pomoć gospodarstvu donijela je u travnju i prijašnja vlada.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, japansko gospodarstvo naraslo je samo 0,3 posto u razdoblju između srpnja i rujna, što je 1,2 posto manje od predviđenog.

Iz ministarstva poručuju da su glavni razlog ovako malom rastu gospodarstva bila kapitalna ulaganja kompanija.

Japan se opet bori s deflacijom, koja se, kako vlada kaže, vratila prvi put od 2006. godine. To je, naravno, loše za gospodarstvo, budući da je smanjenja potrošnja i povećana nezaposlenost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije